2015-10-18

Bokrecension: Den enkla vägen att lyckas med aktier

Som jag berättade i föregående inlägg har jag fått ett recensionsexemplar av Marcus Hernhags bok "Den enkla vägen att lyckas med aktier" (Sterners förlag).


Så med anledning av det och det faktum att jag nu läst boken så vore väl en recension på sin plats?

Som jag nämnde i mitt inlägg om utdelande ETF:er så har Marcus varit en av de som påverkat mig till att bli en utdelningsorienterad investerare. Han har en utmärkt sajt där det finns mycket matnyttigt att läsa samt varje fredag kör han en chat där man kan ställa alla möjliga frågor om aktier.

Att han nu ger ut en bok om aktietips känns ganska logiskt och en chans till att nå en lite bredare publik kanske?

I ett av mina utvecklingsteam som jag jobbar i till vardags så har vi ett moment varannan vecka då vi reflekterar över Vad har varit bra och Vad kan bli bättre så jag tänkte dela upp mina åsikter om boken på samma sätt.

Vad är bra?
Boken genomsyras av fördelarna med långsiktighet, värdeinvestering och utdelningar vilket tilltalar mig och förmodligen är det strategier som passar bäst för de flesta.

Vidare får man bra smakprover från giganterna Buffet, Lynch och Grahams investeringsfilosofi.

Fördelarna med direktägande i aktier jämfört med dyra fonder lyfts också fram vilket glädjer mig då jag håller med i detta.

Avsnitten om bra råd är "måste-läsning" även för oss mer erfarna aktieintresserade.

Ordlistan och citaten är avsnitt som man kommer att återvända till vid behov då det är sällsynt att hitta motsvarande översatt till svenska på nätet. Smaka på uttryck som "Att klä bruden", SOTP eller OPM exempelvis.

Vad kan bli bättre?
"Relativt säkra" preferensaktier omnämns några gånger som alternativ till räntebärande papper vilket enligt min mening sen en tid tillbaka inte stämmer med verkligheten och inget jag skulle rekommendera.

Avsaknaden av grafer tycker jag är lite synd när det pratas om ränta på ränta exempelvis.

Jag tycker resonemanget om att hålla courtage på promillenivå är lite märkligt då man nu kan handla från 1 kr och är man långsiktig så spelar 0,25% väldigt liten roll (prova i min kalkylator) på sikt.

Något om fördelar/nackdelar med månadssparande/regelbundna köp hittar jag inte heller i boken vilket hade förtjänat ett avsnitt tycker jag.

Köpläge?
Det tycker jag definitivt, boken är en perfekt julklapp till svågern, svärmor eller varför inte tonåringen?

Jag sätter köp och behåll med riktkurs 245 kronor :-)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar