2015-10-04

Retrospective

I de utvecklingsteam jag jobbar i till vardags så delar vi in vårt arbete i perioder om normalt två veckor. Efter varje period så reflekterar vi om vad som varit bra och vad som kan bli bättre i ett möte vi kallar Retrospective.

Retrospective kan man tillämpa i många sammanhang, vi har till och med kört det inom familjen i omgångar.

I och med detta inlägg så tänkte jag reflektera över lite över mitt bloggande det senaste året.

Trafiken på bloggen har ökat rejält om vi ser till antal sidvisningar och i september slogs ATH med över 25 000. Jag kopplade på Google analytics så sent som för en månad sen och där kan man konstatera att det finns en stor andel återkommande besökare (64%) vilket är glädjande och att antal aktiva användare är runt 6000 (om jag tolkat datat rätt).

Man kan tydligen få bättre data om man kopplar på annonser men det är inget som lockar för stunden då jag hellre vill ha en ren layout och bättre läsupplevelse än några extra kronor efter skatt (ni som har annonser, hur mycket pengar handlar det om?).

Innehållsmässigt har jag försökt skriva om olika privatekonomiska ämnen men mer och mer har det börjat handla om aktier vilket nog förklarar det ökande läsarintresset.

Jag försöker dela upp inläggen i olika "serier" vilket gör det lättare för mig och förhoppningsvis för läsaren att veta redan i rubriken vilket typ av inlägg man kan förvänta sig.

Dessa serier har jag för närvarande:

BREAKING
Inlägg där jag tycker mig ha hittat något som ingen eller få reflekterat över och som kan ha stor betydelse för ämnet i fråga.

Pengarna på banken?
Här försöker jag lätt provokativt erbjuda alternativ till "säkert" sparande med god avkastning.

Månadens aktie
Barnens månadssparande där vi på ett lättsamt och naivt sätt väljer en eller flera aktier att köpa.

We are the champions?
Utdelningsaktier med god historik och stabila framtidsutsikter (förhoppningsvis). Här hoppas jag att de som är mer pålästa slänger in brandfacklor vid behov.

Verktyg
Mina små "projekt" som resulterar i olika hjälpmedel oftast kring sparande. Dessa tycks vara väldigt populära och ligger bakom en stor del av trafiken.

Månads- och kvartalsrapporter
Uppföljning av familjens sparande vilket mest kanske är för internt bruk men tycks vara ett obligatoriskt inslag i bloggsfären.

Jag tycker att "communityn" för sparande via bloggar, twitter och träffar är fantastisk och man har mycket kunskap och inspiration att hämta och man vill vara en del av det hela och gärna ge tillbaka så mycket som möjligt. Jag skulle kunna nämna många namn här men de flesta återfinns i min blogglista till höger och jag kommer nog att återkomma i frågan.

Jag vill passa på att tacka för den (positiva) feedback jag får vilket inspirerar till fortsättning. Framåt kan man förvänta sig ungefär samma inriktning på inläggen och ett och annat verktyg...


6 kommentarer:

 1. Innan du går vild med trackers för att få ut intressant information, tänk på att de som ger mest data (speciellt heat maps) också gör sidorna betydligt jobbigare att hantera. Det spelar roll för de som har mobiltelefoner och det pågår just nu en ganska intensiv debatt om trackers och den mobila webben. Redan för ett år sedan kunde man visa att webbsidor i Chrome/Opera blev 4 gånger snabbare (både laddtid och scroll-fps) om man strippade dem från trackers och ads (efter att ha förgäves försökt fixa webbläsarna så att de skulle bli 4 gånger så snabba). Jag hittar inte källan just nu men det var ett Google Docs-dokument som speciellt analyserade CNETs webbsida.

  Annars, grattis till massor av läsare! Antagligen har de inte dykt upp av en slump. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback och tips!

   Jag tror jag fortsätter i samma stil utan annonser och "trackers", tycker att mobilvarianten av bloggen är ganska bra som den är nu också.

   Radera
 2. Jag tycker det går lite upp och ner med kvalitén på bloggar generellt. Just nu verkar det som trenden är mot högre kvalité där din blogg definitivt hör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de orden!

   Håller med om att kvalitén är hög generellt hos bloggrannarna och traditionella sajter som di.se känns mer och mer ointressanta i jämförelse (om man nu kan jämföra)

   Radera
 3. Kul och mycket välförtjänt att det går så bra! Väljer man en lång lista med möjligt beröm ut att sidan har en bra bredd och täcker in en hel del man inte hittar någon annanstans :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback!

   Har sagt det förut men det tål att upprepas att jag är djupt imponerad över din produktion av högkvalitativa inlägg på bloggen och twitter i en takt som är makalös.

   Radera