2017-08-11

GAV(e) up GAV!

Genomsnittligt anskaffningsvärde (GAV) är en viktig uppgift i deklarationssammanhang om du fortfarande kör vanlig depå istället för ett schablonbeskattat sparande.

Säljer du en aktie och vill räkna ut totalavkastning så är det förstås praktiskt att veta vilket GAV du hade.

bildkälla: Nordnet

Med hur viktigt är GAV i övrigt?

Som långsiktig utdelningsinvesterare så fäster jag i princip ingen vikt vid GAV eller Yield On Cost (YoC) då jag inte tycker anskaffningsvärdet spelar någon roll för om jag ska behålla aktien eller ej.

Om du sparar på ett räntekonto, på vilka grunder fattar du beslut om du ska ha kvar det eller inte? Jo beroende på nuvarande eller framtida ränta antar jag, eller tar du hänsyn till vilken ränta kontot hade när du öppnade det?

Jag menar att en aktie ska värderas på samma sätt, dvs nuvarande (direkt)avkastning och utsikter för framtida resultat.

Om jag hade haft ett lågt GAV på Ratos, skulle jag då haft kvar aktien? Jo, om jag samtidigt hade haft en fortsatt positiv syn på bolaget framöver. Nu sålde jag med förlust då jag var/är tveksam till bolagets prestations framåt.

Att ta hänsyn till GAV för en aktie tror jag är direkt vilseledande och det är nog många som "snittar ner sig" samt säljer vinnare för tidigt på fel grunder.

Vad betyder GAV för dig?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

12 kommentarer:

  1. GAV är en "bang for the buck" indikator. Om värderingen på en aktie sjunker under mitt GAV och jag fortfarande har förtroende för bolaget så kommer jag, eventuellt, få än mer så kallad "bang for the buck" i det långa loppet.

    I övrigt är det, för en siffernörd som mig, en intressant siffra för att följa upp för just avkastningen om inte bara för att det känns bra att ha koll på läget. ;-)

    Mvh. Marty

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det trevligt om man ligger plus i en aktie utöver utdelningar men man bör nog lyfta blicken framåt för bedömning om aktien fortfarande platsar i portföljen.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Tyvärr är det nog väldigt många som tittar på just GAV, och fattar beslut baserat på det. Speciellt när marknaden blir orolig. Men rent logiskt är det naturligtvis bara att strunta i det, och istället fokusera på det som betyder något.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar min mätare av portföljens direktavkastning, sjunker kurserna så ökar direktavkastningen :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. YOC tycker jag är väldigt viktigt (och något jag har jagat dig om på twitter att du ska lägga till i mydividends).

    Som exempel kan vi ta mina aktier i Investor. Just nu har investor en YOC på 2.5-3.0% eller runt där vilket är lågt enligt mig. Skulle jag köpa mer här? Nej. Snarare sälja då aktien är dyr.

    Dock ha jag ett YOC på 5.1% efter utdelningstillväxt och jag vet inte vart jag kan hitta en säkrare aktie med så pass hög YOC. Därför sitter jag kvar i båten.

    YOC spelar roll, det är vad du har köpt (så länge de inte delar ut lägre) och current yield är bara intressant när du ska handla.

    Har därför byggt mig en egen tracker a-la-mydividends som har med YOC som indikator. Något du också motiverade mig att göra!Tackar för detta.

    Så tänker jag i alla fall :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har själv varit en junkie avseende YoC (ränta på insatt kapital) men som sagt så bör man nog inte fatta besluta om framtida investeringsbeslut baserat på nyckeltalet.

      I fallet Investor så bör man köpa på basis av ok DA och förväntad tillväxt. Har man bra GAV på befintliga aktier så är det förstås positivt men hittar man en aktie med bättre framtida nyckeltal bör man nog överväga ett byte.

      Tack för kommentar och feedback!

      Radera
    2. jag anser gav/yoc är värdelöst. Om jag inte är beredd att köpa fler aktier i ett bolag jag redan äger så vill jag heller inte behålla utan jag säljer, såvida inte bolaget har för stor % av min portfölj.

      Håller med st om att vissa bolag kan da användas som hjälp.

      Radera
    3. GAV/YoC är mer avdelningen "kul att veta" än att använda för beslut kring köp/sälj helt klart!

      Tack för kommentar!

      Radera
    4. Förhållandet mellan YoC och aktuell GAV är nånting jag funderat mycket över hur jag ska hantera. Ovanstående inlägg pekar mot att det är andra incitament som ska påverka beslut kring köp/sälj.

      Jag har läst i en par bloggar att ett sätt att dopa DA kan vara att sälja av en del i en aktie som ökat mycket i värde.
      T.ex. En aktie med 6% YoC stiger med 100%. Aktuellt DA torde bli 3% och det är ju förhållandevis lågt.

      Nåväl att följa din blogg Stefan är otroligt inspirerande och kul.
      För en siffer och tabellnörd är verktyget My Dividens en våt dröm.

      Hälsn. Göran

      Radera
    5. Som sagt om du tror på bolaget som handlas till 3% DA som ska du behålla även om den kursdubblats och du har YoC på 6%. Däremot så kan 3% indikera att den är övervärderad och aktiens vikt kanske känns lite för stor i portföljen? I ett sånt läge så är det inte fel att sälja av en del givet att man har något annat case man tror på i minst samma utsträckning.

      Tack för feedback och kommentar!

      Radera
  4. Jag har anammat din ultradiversiferade portföljstrategi. Eftersom varje innehav endast är en betydande liten inköpsandel av den totala portföljen så köper jag och behåller tills jag eller bolaget dör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande, en fördel tycker jag är att det är inte är så svårt mentalt att sälja ett bolag med förlust då andelen är liten oavsett.

      Tack för kommentar!

      Radera