2017-08-13

Svarta svanar

Svarta svanar är sällsynta i vår del av världen men under min semesterresa i Tyskland nyligen hade jag förmånen att få se en livs levande svart svan som får agera fotomodell för detta inlägg.

I börssammanhang så symboliserar en svart svan en (oväntad) händelse som får (oväntade) konsekvenser som sätter negativt avtryck på finansmarknaderna eller för ett enskilt bolag/sektor.

fotokollage: Stefan Thelenius

Jag har följt finansmarknaderna mer eller mindre sen 90-talet och har upplevt några svarta svanar genom åren. Fritt från minnet kommer jag ihåg dessa särskilt:

Kärnkraftsolyckan Fukushima
Börserna världen över tog stryk när det i mars 2011 rapporterades något sorts haveri i en Japansk kärnkraftsanläggning i Fukushima. Oron var nog dels över miljökonsekvenser kring närområdet och i havet och dels över kärnkraftens framtid i allmänhet. Har för mig att Tyskland drog i bromsen för kärnkraft och hållit fast vid detta sen dess.

I augusti 2011 så blev USA nedgraderat från det högsta kreditbetyget AAA och som jag minns det borde det inte varit oväntat men marknaden reagerade negativt på händelsen.

I närtid (september 2015) så är Volkswagens fusk med utsläppstester ett exempel på en svart svan för ett enskilt bolag. Blir intressant hur händelsen kommer att ses längre fram, kanske började "dieseldöden" för bilar i och med detta?

Till och från så har det vapenskramlats från Nordkorea och påverkan på finansmarknaderna har varit måttlig tror jag. Men i veckan blev det lite hårdare "retorik" från både USA och Nordkorea med negativ påverkan på finansmarknaderna för de som är långa aktier.

Hur ska man skydda sig mot svarta svanar?
Enligt min mening så kan man inte förutse svarta svanar i någon större utsträckning. Man kanske misstänker att det lurar en svan i vassen men när och hur den dyker upp är svårt att veta.

Jag skyddar mig mot svarta svanar genom en ganska extrem diversifiering med totalt över 100 olika aktier i portföljerna. På så sätt är jag inte så utsatt för svarta svanar i enskilda bolag.

bildkälla: z2036

Vidare har jag någorlunda jämn fördelning över sektorer och innehav från stora delar av världen.


bildkälla: z2036

Svarta svanar som slår mot hela aktiemarknaden har jag inget skydd emot då jag normalt har full exponering mot aktier. Jag tänker att så länge mina bolag vidhåller sina utdelningsnivåer så kommer utdelningarna in som vanligt och fallande kurser borde återhämtas med tiden.

För att skydda sig mot svarta svanar på aktiemarknaden så behöver man minska aktieexponeringen och ha lite andra tillgångsslag i portföljen som räntor och ädelmetaller kanske? Nackdelen är att totalavkastningen på riktigt lång sikt blir sämre tror jag.

Min "variant" på riskspridning är att ha en andel högutdelande aktier som jag hoppas kan funka lite som ränteplacering och förhoppningsvis motstå nedgångar bättre.

Har du upplevt några svarta svanar och hur skyddar du dig?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

13 kommentarer:

  1. PIIGS krisen 2011 kanske kan vara med i din lista.

    Ett sätt att "säkra" lite kan vara att lägga pengar i Preffar och räntefondliknande papper som Atlant Stability (som iofs klantade sig och hade gått in för mycket i oljebolagspapper vid senaste oljenedgången) och Spiltan Högräntefond (se deras 10 års kurva).
    Atlant och Högräntefonden kan iofs backa som man ser på kurvurna, men borde vara lite säkrare och tillsammans med preffar kan vara ett alternativ.

    Kanske börja öka i dessa om börsen gått upp flera år i rad.

    Tack för ditt bloggande som jag får många ideer ifrån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja PIIGS, det var väl en utdragen historia som blev mera G sen i form av Greklands olika turer.

      Preffar borde teoretiskt klara sig bättre vid nedgång men det tycks bero på om DA är riktigt hög eller ej. Min tes är att man ska undvika de med evig löptid o måttlig DA (6-7%).

      Tack för feedback och kommentar!

      Radera
  2. Svarta svanar är en del av livet på aktiemarknaden. Framtiden är lika oviss som den alltid varit. Själv förlitar jag mig på kinesen Sun Tzu 600 f.kr han har visst skrivet en bok som heter Krigskonsten. Sun Tzu lär oss att inte lita på sannolikheten att fienden inte anfaller utan på vår beredskap att göra vår position ointaglig.

    Som investerare gör man det genom att hålla kapital i kontanter och räntebärande. Visserligen drar det ner avkastningen men vill man överleva så är det ett pris man får betala.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att utdelningsaktier har en räntekomponent inbyggd och kanske klarar nedgång lite bättre?

      Tror som sagt att högutdelande preffar kanske ger portföljen lägre volla men återstår att se.

      Jag skulle kunna tänka mig räntebevis av typen FNR men tycker nog preffar är mer prisvärda än så länge.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Håller med om att man ej kan förutse när det går åt helvete men man kan alltid utveckla vad man gör när det väl är faktum.

      Art of war är en bra bok som rekomenderas. Finns nog en anledning varför den varit med som kurslitteratur i företagskurser i japan länge.

      En annan som mer visar hur man behåller sitt kungadöme(politiskt) är Niccolò Machiavelli fursten/the prince.

      Radera
    3. Jag tycker det är svårt att agera vid svarta svanar. Tidigare när jag swingade index då sålde jag ofta långa positioner i panik och missade vändningen sen då man var fortsatt skeptisk.

      Tack för tips och kommentar!

      Radera
  3. Jag brukar se svarta svanar som drar ner hela marknaden som möjligheter att öka i aktier. Därför ser jag till att ha en krigskassa jag arbetar med. Visst, räntesparande är för j-vla tråkigt rent ut sagt, men det är rätt skönt att ha cashen när det väl blir lägen för köp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Martin,

      Att investera bra är för j-vla tråkigt. Det är som att sitta och titta på när färgen torkar på planket. Charles Ellis menade att är det spännande, och intressant är det fel. Kan bara hålla med. Hur kul är det att sitta och tjäna pengar med ett månadssparande i en indexfond? Urtråkigt rent ut sagt. Man får fler aktier när det är billigt, och köper färre när det är dyrt. Hur kul är det att sitta med 25% av portföljen i räntebärande/cash? Urtråkigt. Tålamodsprövande är det man blir trött.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    2. @Martin

      Låter vettigt, jag kan dock bli frusterad över att inte få ngn ränta på kassan så mina High Yield är ett (riskfyllt) alternativ tänker jag.

      @Lars

      Tråkigt och stabilt är nog bra, att se utdelningarna komma in oavsett börsklimat är däremot löljigt kul :-)

      Radera
    3. Stefan,

      Visst är det kul att få utdelning. Har investerat i amerikanska municipel bonds. Ingen källskatt i USA, och en direktavkastning på 5-6%. Utbetalningar den 1:e varje månad. Brukar storhandla när pengarna kommer sedan en sväng inom Systemet. Några flaskor från Vina Concho är aldrig fel. Tror du inte man mår gött på kvällen när man lagar lite mat, och häller upp lite Djävulen i Grottan i glaset. Jo det gör man.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    4. Att förena nytta med nöje i sina investeringar är inte fel :-)

      Får hoppas Vina Concho repar sig, kanske kan de ta marknadsdelar nu när europa går mot dålig skörd i år pga värmeböljan sannolikt.

      Radera
  4. Bra artikel, bra resonemang. Jag instämmer i att dessa är svåra att förutspå. Jag lägger därför fokus på att istället definiera vad mina svar bör bli i dessa lägen. För om man då istället handlar i panik, så kan det bli helt förödande för portföljens framtid. Fokus på möjligheterna, istället för problemen är mitt måtto för dessa lägen.

    Jag har även en andel ädelmetaller i portföljen, som en ren hedge. Jag förväntar mig inte att göra enorma vinster på detta. Men, de innehaven kommer ha en tendens att gå bra när annat inte gör det. I rätt läge kan jag därmed likvidera den delen av portföljen, för att köpa mer aktier billigt. Jag har även en hel del ränteliknade risk i form av preferensaktier, som dessutom ger en hög totalavkastning över tiden. Det är bra med löpande kassaflöden från dessa att återinvestera i annat vid rätt lägen. Även denna delen av portföljen är tänkt att eventuellt likvideras vid rätt typ av oro i aktiemarknaden.

    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har lite svårt med ädelmetaller och de flesta andra råvarorna (förutom lax).

      Har funderat med någon variant med Covered Call för mina amerikanska innehav men ska forska lite mer i detta.

      Tack för kommentar och feedback!

      Radera