2019-10-01

Kvartalsrapport Q3 2019 - ATH!

September brukar vara en svag börsmånad historiskt sett men så har inte varit fallet i år för min del i alla fall.


Kvartalet stängde på ny högstanivå totalt sett såväl som för enskilda portföljer så hade jag varit en fondförvaltare med "performance fee" så hade jag sannolikt kunna se fram emot en fet julbonus :-)

Nu ska man dock inte ropa hej än då det är tre månader kvar på året och om man minns förra årets Q4 så kanske en viss ödmjukhet vore på sin plats för undertecknad.

Oavsett så är jag mycket nöjd över värdeutvecklingen så här långt i alla fall.

Portfölj/Strategii år"Index""Alfa"SharpeInnehavCAGR 3 år
Global Future36.3%25.5%10.8%1.03222.0%
Global Dividend 1.2xL32.9%25.5%7.4%1.24112.9%
Nordic Small Cap31.1%19.7%*11.4%0.7911.6%
Global Dividend Growth27.6%25.5%2.1%0.945n/a
Global Multi Strategy28.9%25.5%3.4%1.1108n/a
Global Funds ("Index")25.5%25.5%0.0%1.01000+n/a
* Carnegie Småbolagsfond
I topp så håller tillväxtportföljen Global Future ledningen alltjämt trots att den i princip gått sidledes i några månader nu.

Min belånade utdelningsportfölj Global Dividend 1.2xL har fint momentum och steg nästan 5 % i september med nästan bara plusdagar. Riskjusterat så är portföljen etta i år vilket jag är nöjd över då sparhorisonten är något kortare jämfört med mina pensionsportföljer.

Totalt sett är det en liten ledning mot "index" i alla fall och hoppas det håller i sig framöver.

I slutändan är det CAGR över tid som räknas och det är glädjande att Global Future levererar riktigt starkt på den punkten med 22 % årlig avkastning de senaste 3 åren.

Men historisk avkastning i all ära vad kan jag förvänta mig framåt?


Givet att ränteläget fortsätter under nollan och mina bolags tillväxtutsikter inte är helt åt skogen så förväntar jag mig en tvåsiffrig värdeutveckling kommande år. Den relativa värderingen i portföljerna är hög så risken ligger i att det blir en dubbelsmäll om tillväxten inte håller i sig och i ett sådant scenario får man vara glad om man håller nollan tror jag. Trots värdering modell högre så hoppas jag ändå att portföljerna har goda defensiva egenskaper som kan klara en konjunkturnedgång relativt väl ändå.

Hur har det gått för dig i år?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Jo tack det har gått väldigt bra, ligger på +20% vilket är helt ok för en portfölj starkt inriktad mot utdelningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +20 % är inte illa, grattis! Jag är delvis förvånad att min renodlade utdelningsportfölj ligger på nästan + 33 %.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Jo så stark börs var länge sedan. Är upp något mer än 65 procent i år, så man ska väl inte klaga kanske. Nu gäller det att även lägga i högsta växeln in i mål för i år bara.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. +65 % är sjukt bra - hur har du lyckats med detta? Jag vet inte vilken riskallokering du har i portföljen men du borde sluta på plus iaf :-)

   Tack för kommentar!

   Radera