2018-06-03

Portfölj i portfölj?

För två veckor sedan publicerade jag mina innehav så att du kan se vilka bolag jag har och hur stor vikt respektive har totalt sett. Jag kallar denna övergripande "portfölj" för Global Multi Strategy men den består i praktiken av fyra olika portföljer. Man skulle kanske kunna kalla konceptet:

Portfölj i portfölj?


Som ett ytterligare steg mot ökad transparens så har jag nu lagt upp "knappar" i högermenyn där du kan se hur respektive portfölj är sammansatt relativt sett.
Så detta inlägg kanske kan vara intressant för den som vill se hur respektive strategi är sammansatt i form av enskilda innehav.

Jag är obekväm med att avslöja portföljernas storlek i rena summor och hoppas på förståelse kring detta.

Här följer en snabbgenomgång av portföljerna:

Nordic Small Cap
En liten "farmar-/bevakningsportfölj" som består av nordiska små- och medelstora bolag. Jag har nyligen återupptaget ett litet månadssparande i portföljen.

  • Startdatum: 2014-01-16
  • CAGR: + 20,21 %
  • Spar-/kontoform: Investeringssparkonto


Global Dividend 1.2xL
Min belånade utdelningsportfölj består av bolag världen över och där direktavkastningen är från ca 2,5 % och uppåt. Bolagen ska vara "stabila" och med goda utsikter om bibehållen hög eller höjd utdelning.

  • Startdatum: 2015-08-07
  • CAGR: + 13,51 %
  • Spar-/kontoform: Kapitalförsäkring

Global Future
Min äldsta portfölj som sedan några år tillbaka är inriktad mot globala "framtidsbolag".

  • Startdatum: 2009-03-01
  • CAGR: + 13,30 %
  • Spar-/kontoform: Tjänstepensionsförsäkring

Global Dividend Growth
Min största portfölj som numera är inriktad mot bolag som ger utdelning som har goda utsikter att växa med tiden.

  • Startdatum: 2016-11-01
  • CAGR: + 9,92 %
  • Spar-/kontoform: Tjänstepensionsförsäkring

Nytillkomna läsare ställer sig sannolikt frågan hur kan du ha koll på alla dessa innehav? Detta inlägg ger viss vägledning i den frågeställningen.

De flesta av er har säkert fonder i era tjänstepensioner vilket är bekvämt på alla sätt men då jag tillåts spara i aktier i en del av mina tidigare tjänstepensioner ovan så passar jag på att nyttja detta och då samtidigt förhoppningsvis lära mig mer om aktiesparande.

Hur många portföljer har du?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.


Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza Bildkällor: z2036
Photo by Igor Ovsyannykov on Unsplash

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

24 kommentarer:

  1. Lägger du in "nästa rapport" manuellt eller hur får du in det i dina spreadsheets?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Manuellt än så länge, har faktiskt inte undersökt om det går att få värdet via Google finance men i så fall är det lätt att göra det dynamiskt.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Tycker det är intressant att kika bland alla dina innehav och jag har även plockat in några bolag som jag hittat i dina portföljer. Personligen tycker jag inte det gör någonting att du inte delar med dig av summorna. Det är egentligen helt ointressant tycker jag 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att kunna inspirera till investeringar! Jag tror att ökad transparens leder till större chans för ris och ros från läsarna vilket är en av anledningarna till att jag bloggar!

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Jag håller helt med och jag tror att det funkar fint när man har många bolag och man är hyffsat trögrörlig.

    Själv tar jag ofta, utöver alla mina småpositioner, större size i 1-3 "högriskbolag" och då kan jag tycka att det är skönt att inte vara helt publik med dessa för då kan jag sälja alt. öka på innehaven utan att det är någon som dömmer mig för det.

    Tack för intressanta portföljer (har nyligen även plockat in Fondia som jag ser att du också har)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul med Fondia där, inget lättbevakat bolag då man får använda google translate för att läsa de finska rapporterna :-)

      Radera
  4. Vad portföljen är värd har ingen annan än du att göra med. Helt oväsentligt i mitt tycke. Det som räknas är den årliga procentuella tillväxttakten, företagens stabilitet när det kommer till utdelningar, ditt resonemang mm. Fortsätt med vad du gör. Du har varit och är fortfarande och utan tvivel kommer att förbli en stor inspiration för mig och många andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen kul att höra, inspirerar till fortsatt bloggande :-)

      Tack för feedback och kommentar!

      Radera
  5. Hur hanterar du källskatten på de norska och finska bolag du har i ISK?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då portföljen är så liten så är det inget problem än så länge med att få tillbaka källskatten. Skulle den växa så att den närmar sig gränsen så får jag se hur jag gör då.

      Tack för kommentar!

      Radera
  6. Vad fick dig att gå in i PLDT?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill öka min exponering mot asien och utav det utbud som finns i form av ADR:er så tyckte jag att PLDT inte var så dumt. Du hittar ett separat inlägg här.

      Tack för kommentar!

      Radera
  7. Du är ett eget fondbolag :-)
    Detta med portfölj i portfölj och farmarportföljer påminner något om t.ex. Wasatch och Grandeur Peak som jag brukar följa. Se t.ex. sid 24: http://www.grandeurpeakglobal.com/documents/grandeurpeakglobal-pres-20171231.pdf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kanske dags att ta ut avgift :-)

      Ska kolla upp länken vid tillfälle, tack för kommentar!

      Radera
  8. Alltså du har så j---la många innehav Stefan så jag förstår inte hur du ens kommer ihåg dem alla. Blir du aldrig fundersam när du ser en nyhet om något bolag och tänker "har inte jag det där bolaget i någon portfölj"?


    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har inte hänt än :-)

      Tack för en relevant kommentar!

      Radera
    2. Relevant och relevant vet jag inte om den var. Det var mer ett uttryck för min chock när jag såg hur många innehav du har. ;)



      Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

      Radera
    3. Jag har full förståelse för de som ifrågasätter mina antal innehav :-)

      Ser man det som en halvt passiv strategi (vilket det är i ) så tror jag det ökar förståelsen.

      Radera
  9. Tjeena Stefan alltid intressant inlägg. På tal om annat vad tro du om Chlas Olsson nu förtiden? Den har ju sjunkit som en sten som HM men visade ändå en hyfsad raport sist om ja inte minns fel.

    Mvh Marcus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror fortfarande på bolaget på sikt så jag behåller så länge. Kommer årsbokslutet in fint så kanske det är läge att öka men blir det en sur rapport så får jag se då.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. tack för svar :)

      Mvh Marcus

      Radera
    3. Vi får hoppas på en fin rapport :-)

      Radera
    4. Tjeena Stefan! Hur tänker du nu runt Clas Olsson? Rapporten va ju delvis bra med ökad försäljning men ändå mycket pengar dem hade lagt på utvecklingen.

      Mvh Marcus

      Radera
    5. Jag avvaktar men har kvar en liten stek - tror på bolaget på sikt men det ser svettigt ut i närtid.

      Tack för kommentar!

      Radera