2018-06-01

Månadsrapport maj 2018

Jag kan lägga ytterligare en fin börsmånad bakom mig då även maj har bjudit på fina uppgångar med nya högstanoteringar.


Årets uppgång så här långt ligger på runt + 7 % för Global Multi-Strategy vilket känns som en bra siffra efter 5 månader. Jämförelseportföljen med olika globalfonder ligger på runt samma resultat så ett indexnära resultat för min del med andra ord.

Bryter jag ner resultatet på portföljnivå så är det ömsom vin och ömsom vatten. Om du vill se hur portföljerna ser ut i detalj så hittar du dessa om du klickar på respektive rubrik.

#1 Global Future

Min "offensiva" framtidsportfölj fortsätter att prestera mer än väl och förtjänar verkligen sina tre stjärnor på Shareville. Maj avslutades starkt och portföljen stängde på ett nytt ATH.

Jag har haft relativt lite transaktioner under månaden:

 • Sålt
  • HiQ (begränsade tillväxtmöjligheter men bra utdelning, passar bättre i andra portföljer)
 • Köpt
  • Baido (inlägg kommer)
 • Ökat


#2 Nordic Small Cap 
Min lilla småbolagsportfölj har fått upp farten efter några fina Q1-rapporter och ligger på + 15 % för året. Mer än dubbelt så bra som jämförelsefonden kan väl inte vara så tokigt?

 • Sålt
 • Köpt
  • Hövding (osar förhoppningsbolag men fick en bra magkänsla, upp 40 % sen köp!)
 • Ökat
  • Firefly, Mycronic och AQ

#3 Global Dividend Growth 

Min största portfölj håller jag på att vikta om mot tillväxt vilket kostar en del courtage. För helåret ligger den på drygt + 5 % vilket är sämre än "index" men jag tror att de långsiktiga förutsättningarna blir bättre och bättre.


#4 Global Dividend 1.2xL 
Min belånade utdelningsportfölj har presterat som föregående på ett ungefär då den tappat sista veckorna en del. Nåväl, tror den kommer igen då utdelningarna pumpar på och återinvesteras med nysparande.

 • Sålt
  • Pegroco Pref
 • Köpt
  • Oriflame (inlägg kommer)
  • Zurich Insurance (inlägg kommer)
 • Ökat
  • Resurs
  • Europris
  • Pandora

Vinnare och förlorare


Vinnarlistan toppas av Paradox som åkt raket under månaden. Alla vinnarna återfinns i mina två bästa portföljer ovan vilket kan förklara deras resultat.
I förlorarlistan så återfinns många utav månadens köp vilket knappast kan bokas under momentum. En tröst är att en del av innehaven hade största nedgången innan mina köp. Clas Ohlson och MercadoLibre går minst sagt trögt och jag hoppas på vändning och jag tror på bolagen långsiktigt.

Framåt?
Det ligger en rekyl i luften rimligen men skulle heller inte bli förvånad om sommaren blev stark inledningsvis åtminstone.

Jag är ingen "makrofantom" men tror på fortsatt svag krona då vi har valet framför oss och en fortsatt svag bostadsmarknad sannolikt.

Hur har din månad varit och vad tror du framåt om aktiemarknaden?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Avanza
Bildkällor: Nordnet, Shareville, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

8 kommentarer:

 1. Grattis!Såg ATH fladdra förbi för en 1v sen och nu 1% efter.Har också en del olika portföljer där global utdelningsportföljen dominerar i storlek.Mindre del i 1 svensk Magic Formula,1 nordisk large cap M F o ev/ebit m momentum.Totalt för i år +5%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska lik min utveckling på +7 %. Tycker man kan vara nöjd i dessa intervall, är en del kvar på året också.

   Tack för kommentar och för att du delar med dig!

   Radera
 2. Det var mycket omfördelningar där. Varför sålde du Pegroco Pref?
  Har själv köpt in en slatt Oriflame denna månaden. Hyfsad DA och en rejäl dipp. Få se vart det barkar hän. Ingen nackdel att den ingår i Avanzas superlån.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pegroco är en hyfsad pref men kanske har begränsad uppsida kursmässigt. Vidare har den lågt belåningsvärde så jag ville med mina omallokeringar få bättre uppsida och bättre belåningsgrad.

   Oriflame är kanske lite för spännande på olika sätt men fina nyckeltal och rimlig värdering IMO.

   Tack för kommentar och trevlig helg!

   Radera
 3. Tror gör man väl i kyrkan? Jag har ingen tro alls om börsen, det skulle bara kosta stora pengar att agera på. Stockpicking däremot.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng! Även stockpicking har väl en viss del tro i sig men helst vill man vara på nivån vet.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Fin utveckling! Och vad trevligt att du plockat in Telekom Indonesia i portföljen. Ett bolag som väcker lite nostalgi; skrev mitt allra första blogginlägg om just det bolaget! Fint bolag och kommer nog att titta på det igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och kul sammanträffande! Jag kanske hade inlägget i mitt undermedvetande men hittade bolaget när jag letade bland asiatiska ADR-noteringen och tyckte nyckeltalen såg fina ut.

   Tack för kommentar!

   Radera