2018-06-24

Månadens aktie: Tema asien

Sommarlovet är i full gång och min dotter Ebba befinner sig i skrivande stund på kollo för fjärde året i rad. Så övningen med Månadens aktie är inte lika lätt att få till på distans så det får bli pappas val denna månad.

Ebbas portfölj enbart är exponerad mot västvärlden i form av Europa och Nordamerika så tycker jag att det är dags att blicka österut.

Månadens Aktie - Tema Asien


Då Ebbas courtagebudget är begränsad och ett maxcourtage på 750 är uteslutet som blir det till att välja bland de ADR-noteringar av asiatiska bolag som finns på USA-börserna.

Jag har grävt fram de asiatiska bolag som återfinns i Global Multi Strategy och de räcker nog som urval:


Vad ska vi då välja? Offensiva tillväxtcase som kinesiska Alibaba eller den indiska banken HDFC?

Ett något mer försiktigt val kanske är de bolag med ok utdelning men som ändå har vissa tillväxtförutsättningar?

Jag har en känsla av att vi kommer återvända till denna lista men ett första val får bli det sydkoreanska telekombolaget SK Telecom. Lågt P/E-tal och rimlig skuldsättning för att vara ett telekombolag kanske gör att detta är ett bra innehav sett ur risk/reward?

Frågan är om man ska vara taktisk och vänta ut 4:e juli - kanske blir det då courtagefritt på aktier via USA-börsen hos Avanza måntro?

Hur har det gått?


Nytt ATH nyligen och en CAGR på 16,6 % talar för att strategin varit lönsam så här långt. Drygt + 13 % för helåret får man också vara nöjd med. Vilka aktier har då dragit det största lasset tro?


Netflix ny etta då aktien är inne i ett "raketläge" f n.


Som synes ovan så är Ebbas portfölj kraftigt viktad mot konsumentsektorn så ett telekombolag passar bra in tycker jag sett till bättre spridning mellan sektorer.

---

Vilken asiatisk aktie väljer du?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: z2036, Avanza 

Photo by Ryan Tang on Unsplash

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. För den som vill ha tråkigt, och inte har tid finns Swedbank Robur Access Asien. En indexnärs produkt med låg förvaltningsavgift. Har haft en väldigt fin kursutveckling. Detta sagt som en ren parantes.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är riktigt prisvärd och du får nog en del av aktierna ovan då dessa är indextunga.

   Tack för tips och kommentar!

   Radera
 2. HDFC känns som given?

  Snyggt med cirka 13 %! Inget annat än imponerande!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. HDFC ligger bra till, kanske lite högt P/E för att vara bank? 13 % är klart godkänt och hoppas det håller i sig året ut.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. HDFC är också något jag skulle kika på. De och Rakyat i Indonesien är de jag skulle köpa om jag skulle kunna tänka mig att äga bank och storbolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ska man ta en bank bland alla världens så ligger HDFC bra till med fina tillväxtmöjligheter, antar att de faller på storleken för din del?

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Blev ett inköp idag av SK Telecom. Om Avanza kör courtagefritt den 4/7 passar vi nog på att omallokera och kanske plockar in ytterligare asiatiska aktier.

  SvaraRadera
 5. Kör Vanguard, VFEM (35% Kina) samt VGEJ. På nordnet (Tyskland).
  Mvh
  P

  SvaraRadera
  Svar
  1. ETF:er är ett bra sätt att få bredare exponering mot regionen.

   Tack för tips och kommentar!

   Radera
 6. Blev courtagefritt som jag hoppades på - omallokerat i Ebbas portfölj och plockat in Chine Mobile, HDFC, PT Telecom Indonesia och australienska WestPac.

  SvaraRadera