2018-06-05

Zurich Insurance - (utdelnings)försäkring?

När jag skrev om mina tankar kring valutaexponering så blev jag lite sugen på att öka min exponering mot Schweiz/CHF och jag började leta runt lite i 4-traders.

Ett intressant utdelningscase fastnade jag för till slut, nämligen

Zurich Insurance (ZURN)
"Zurich is a leading multi-line insurer that serves its customers in global and local markets. With about 53,000 employees, it provides a wide range of property and casualty, and life insurance products and services in more than 210 countries and territories. Zurich’s customers include individuals, small businesses, and mid-sized and large companies, as well as multinational corporations." https://www.zurich.com/en/about-us/a-global-insurer
En så kallad "jätte" inom alla typer av försäkringar med andra ord.


Direktavkastningen är 6 % räknat på den senaste utdelningen och jag tror på bibehållen eller en svag höjning framåt då vinstprognoserna pekar uppåt. Förvisso delar de ut en stor del av vinsten normalt sett men finanserna förefaller vara goda såvitt jag kan bedöma. P/E är 12 för 2018 års estimat men det nyckeltalet säger väl inte så mycket om finansbolag kanske. ROE är 11,6 % vilket nog får räknas som godkänt i sammanhanget.

En risk i närtid är folkomröstningen som är den 10:e juni som i korthet handlar om att finansbolag inte får låna ut mer än de har i eget kapital vilket skulle slå hårt mot Schweiziska finanssektorn gissar jag. Opinionssiffrorna ser lovande ut för ett nej men det trodde man om Trump och Brexit med - bollen är rund!

Jag tänker att en hyfsat stabil placering mot CHF/Schweiz kanske inte är fel med tanke på den svaga kronan och du får fint kassaflöde som förhoppningsvis ökar över tiden mätt i SEK.

Jag har innehavet i Global Dividend 1.2xL och jag har efter förfrågan mot min nätmäklare fått en belåningsgrad på 50 % för bolaget. Aktien kan du handla på Xetra/tyska börsen vilket är smidigt och prisvärt tycker jag.

Vad tror du om Zurich Insurance?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: z2036 

Photo Zürich, Switzerland by Samuel Zeller on Unsplash

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

12 kommentarer:

 1. Jag kunde inte hitta Zurich Insurance på avanza men hittade det via Nordnet då var det dock på den amerikanska börsen. Jag tänkte precis i samma banor som dig att Schweiziska valutan är lägre nu än på länge men eftersom man handlar på amerikanska börsen blir väl betalningen ändå i $ ?

  / Kent

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den heter ZURICH INSUR.GR.NA.SF0,10 (ZFIN) hos Nordnet och är noterad i EUR. I teorin så ska vilken börsvaluta som aktien handlas i spela mindre roll, det är valutan i det land där bolaget har sitt huvudsäte som är avgörande för din exponering enligt min mening. Du kan läsa mer om detta här.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Zurich is known to have reserving issues... (buffers very thin, risk of under reserving)... other companies don't pay hefty dividends upfront but do nice share buybacks representing returns of 8-9%, which are preferable for many shareholders (ALZ, MUENR, SREN etc). Typically such buybacks could temporarily drive share prices up (beyond the buyback effect)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Do you have a source for the thin buffer issue?

   "As of January 1, 2018, the Group’s Swiss Solvency Test (SST) ratio was 216%" source: New release may 2018

   In addition to the dividend, Zurich also do share buybacks: https://www.zurich.com/en/investor-relations/our-shares/share-buy-back

   Thank you for input and comment!

   Radera
 3. Är det valutan som gör att du väljer just Zurich? Hur ser du på till exempel Axa eller Allianz?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja till stor del valutan. EUR/SEK är mer svårbedömd då det finns länder med tveksam kreditvärdighet inom valutasamarbetet. Men båda Allianz och Axa ser ganska köpvärda ut de med måste jag säga efter en snabbtitt.

   Tack för tips och kommentar!

   Radera
 4. Inga tveksamheter pga den höga schweiziska källskatten på 35%?
  Jag äger Nestle sedan många år tillbaka, och har hittills inte lyckats få tillbaka hela skatten.
  /R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lever i tron om att Nordnet än så länge lyckats återföra all källskatt inom försäkringssparande.

   Vilken mäklare har du och vilken kontoform?

   Tack för ett bra påpekande och kommentar!

   Radera
 5. Avanza.
  KF och TJP.
  /R.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I år fick man hos Avanza och Nordnet tillbaka 2015 års källskatt och jag har för mig att Avanza lyckades betala tillbaka 100% för första gången, menar du att allt inte återfördes för din del? Det skulle kunna vara så att det finns ett tak på 30% skatt för återföring men då kanske man i teorin skulle kunna ansöka om att då tillbaka resten vid sidan om?

   Radera
 6. Hur stor blir skatten på utdelning totalt om man äger Zürich noterad i Euro på en vanlig aktiedepå hos Nordnet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga och tyvärr så vet jag inte säkert. Rekommenderar att du kontaktar Nordnet och/eller Skatteverket så borde de kunna redogöra vad som gäller för Schweiziska innehav och deras utdelningar. Det finns nog risk att man får betala hela skatten på 35 % om jag får gissa.

   Tack för kommentar!

   Radera