2018-11-20

Roche - bra medicin vid orostider?

I tider av börsoro så är det inte ovanligt att investerare viktar om sina portföljer mot sektorer av mer defensiv karaktär och en utav dessa är hälsovårdssektorn.

Hälsovårdssektorn har ca 11 % av världsindex och då jag har ca 8 % så avser jag att öka denna andel något vilket jag tror passar bra i tiden.

Så på förekommen anledning har jag plockat in ett nytt innehav, det Schweiziska läkemedelsbolaget:

Roche Holding (ROG)


"The world's largest biotech company
We are the world's number 1 in biotech with 17 biopharmaceuticals on the market. Over half of the compounds in our product pipeline are biopharmaceuticals, enabling us to deliver better-targeted therapies." - https://www.roche.com/about.htm
Bolaget är av storleken globalt mega cap, dvs en gigant i sammanhanget. Givet detta så kanske inte bolaget kommer att växa i raketfart framöver men en viss vinsttillväxt ligger ändå i estimaten de kommande åren.

Direktavkastningen är på hyfsade 3,3 % med en sansad utdelningsandel på knappt 60 %. Jag gillar även den starka balansräkningen med en ganska låg nettoskuld på 0,2 x EBITDA.

Aktien handlas till P/E 16 och du kan handla den via tyska börsen Xetra.

Sammanfattningsvis så tror jag aktien kan fungera väl som ett defensivt innehav och tycker nog att nyckeltalen sammantaget känns vettiga, nästan i samma klass som Johnson & Johnson.

Vad tror du om Roche?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders
Bildkällor: z2036, Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Intressant innehav att ha som komplement till JNJ för att sprida risken lite. Fin utdelning och sansad utdelningsandel, som du skriver...

  Vad tror du om Savaria nu efter deras rapport? Fina siffror som kanske ändå inte lever upp till förväntningarna, därav kurs-slakten? Jag köper mer i dippen, tror det blir fortsatt fina siffrorfframöver efter deras senaste förvärv och med trenden med en åldrande befolkning i ryggen finns fin potential.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givet att Savaria håller vad de lovar i estimaten framåt så känns det köpvärd på dessa nivåer. Jag kommer nog att syna nästa rapport innan eventuell ökning men skulle den fortsätta nedåt kanske jag slår till iaf.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Menar du ta en Valium för att lättare rida ut nedgången?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske en kombo vore bra och gynnsam för aktien såväl som känslor över portföljen :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Som alltid tack för roliga ideer. Letat efter CHF uppslag för att balansera valuta exponeringen Viktar samtidigt om mot mindre konjunkturkänsliga sektorer så kan vara något.

  Men ... vad händer med källskatt på ett CHF noterat bolag utdelande på Xetra. Klarar Nordnet KF att ge tillbaka allt och håller tyskarna inne med 25% ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... eller är det Schweiz och 35% som gäller ?

   Radera
  2. Jag gissar att det är 35% som gäller men förhoppningsvis återför Nordnet allt.

   Tack för kommentarer!

   Radera
 4. Jag har inte kollat på dem alls innan men det kanske är dags att kolla upp dem? Intressant med lite "nya" bolag att kolla på.

  // Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då Schweiziska aktier inte är så lätthandlade så kanske de hamnar under radarn en del. Jag tror på att ha en del av portföljen exponerad mot CHF och då kan nog Roche vara ett vettigt innehav i sammanhanget.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Funderar på att öppna en KF hos Nordea (https://www.nordea.se/Images/154-13366/Prislista-vardepappershandel-2017-10-23.pdf) och köpa Roche direkt på börsen i Schweiz. Är det en bra ide? Bör man få tillbaka allt på källskatten?

  SvaraRadera