2022-01-03

Global Multi Strategy Årsresultat 2021

Börsåret för 2021 stängde klockan 22 på nyårsafton och det är först nu (enligt mig) möjligt att redovisa resultat för det gångna året då merparten av mina innehav är noterade i Nordamerika. Förvisso tycks en del av de fonder jag tävlar mot släpa i kurssättningen men jag skulle tro att det påverkar jämförelser på marginalen.

Mitt börsår har varit väldigt volatilt med ett antal upp- och nedgångar. Vid flertalet tillfällen har ATH noterats totalt såväl som för de enskilda portföljerna. Sista kvartalet har dock varit tufft då marknaden tyckte att offensiva tillväxtbolag skulle värderas ner mot mer sansade nivåer. 

Jag har som resultatmål att uppnå en CAGR på 15 % över tid i första hand och prestera bättre än mina jämförelsefonder i andra hand. Global Multi Strategy presterade +20,2% för 2021 vilket bidrar fint till CAGR-målet.


Min Global Multi Strategy startades i någon mening 2017 så en milstolpe är att den nu finns en CAGR på 5 år uppmätt: +17,9%. CAGR över tid är viktigare än enskilda börsår tycker jag och desto längre mätperiod desto bättre värdemätare i fråga om långsiktig värdeutveckling.

Hur har det då gått för de enskilda portföljerna och fonderna?


Bästa portfölj blev Global Quality+30,6%, precis före årets bästa fondportfölj Global Funds som landande på +30,1%. Portföljen har fått dra nästan hela lasset i år och inriktningen mot kvalitetsbolag har fungerat fint under året.

Det som har varit lite speciellt under 2021 är att jag sålt av större delen av mitt fria sparande Global Liberty. Detta har medfört att portföljens vikt i multi-strategi är väldigt liten för närvarande. Turligt nog har försäljningarna skett på bra kursnivåer och om jag räknat rätt så hamnar 2021 på +7,8%, lite bättre än fonden Tin Ny Teknik som slutade på +6,2%.


Min äldsta portfölj Global Future noterade sitt andra minusår sen starten 2009 och slutade på -2,8%. Visst är det trist med ett minusår men sannolikt så fick jag för bra betalt för 2020 så i någon mening är det inte helt ologiskt då innehaven som regel har varit riktigt högt värderade mestadels. CAGR från starten är fortfarande fina +18,1% och portföljen leder även kategorierna 3 och 5 års CAGR.

Jag får gratulera de som sparar i Länsförsäkringars globala indexfond som slutade på fina +35,2% och blev årets etta. Att få stryk av index enskilda år får man nog räkna med, huvudsaken är att den långsiktiga utvecklingen är bättre än index och så är fallet än så länge för min del i alla fall. Skulle index komma ikapp så får jag fundera på om det är lönt att fortsätta med mina strategier.

Nåväl, resultat i all ära hur ser det ut framåt?

Utsikter 2022Jag tror fortsatt på tillväxtinvestering på lång sikt och har inga planer i dagsläget att ändra på det. Global Multi Strategy förväntas växa försäljningen drygt 30 % kommande år och för det betalar jag en EV/S-multipel på 14. Rent matematiskt så finns det goda chanser att avkastningen ska bli över 15 % även om värderingarna sjunker under året. Avgörande kommer att bli hur bolagen guidar framåt i kombination med sentimentet. Jag funderar på att införa en sentiments-parameter i mina strategier men det är inte helt enkelt så det är något jag får återkomma om senare helt enkelt.


Portföljen består av 40 innehav inför 2022 och jag är nöjd med sammansättningen i skrivande stund. Det blir som alltid spännande att syna årsrapporterna och dessa kommer avgöra framtida allokering.


Geografiskt så är jag nöjd med nuvarande allokering. Jag tror Nordamerika kan gå fortsatt bra relativt Europa men de enskilda innehaven smäller högre en geografisk hemvist oavsett.


Jag gillar tematiska investeringar och även i det avseendet så tycker jag portföljerna är väl rustade för 2022 och framåt tycker jag. 

Hur börsen kommer att gå 2022? Ingen aning, jag fokuserar på portföljerna och innehaven och hur de utvecklas fundamentalt. Räntan har jag alltid koll på men i dagsläget är jag inte orolig för några räntechocker.

Sammanfattningsvis är jag nöjd med resultatet för 2021 även om det förstås är trist att få stryk av index. Framåt så är jag fortsatt övertygad om att tillväxt kan leverera alfa över längre tid men sentimentet är sisådär i dagsläget och det kan alltid bli sämre innan det blir bättre.

Är du nöjd med ditt 2021?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. +34,64% i min enorma pensionsfond med 186 individuella innehav, 23 fonder och 9 ETFer. Det var ovanligt bra faktiskt,

  SvaraRadera
 2. Grattis till en riktigt bra utveckling över tid, även om detta året varit tuffare än vanligt. Du har en genomarbetad strategi och svårslagen CAGR-utveckling!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar - det finns hopp om CAGR över 15% än så länge i alla fall :)

   Radera
 3. Man kan inte vinna alla matcher. Men man kan ta sig ur korpligan med index :)
  Jo tack, det gick hyggligt även i år.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att du förefaller vara nöjd! :)

   Radera
 4. Snyggt!
  Tråkigt med ett sämre resultat iår men som du skriver så har du fin CAGR.

  Själv så lyckades jag med 37% iår. Det är jag nöjd med. Startade min investeringsresa i mitten av 2016 och har en CAGR på 16,26%. Inte världsklass på det direkt men det räcker för mig.

  Mvh PB?

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
 5. Grattis till ett fint år! Har själv inte sammanställt ännu men det kommer, tror dock det blir lägre på totalen än ditt resultat.;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Tyvärr har 2022 startat surt i skrivande stund - hoppas på vändning och ett ännu ett positivt år i slutändan...

   Radera