2016-04-17

Att visualisera sitt sparande

För att "knyta ihop säcken" lite kring veckans bloggtema gällande verktyg så tänkte jag reflektera lite över visualisering av sparande.

Hur betydelsefullt är det att kunna visualisera sparande?

Jag tror det kan göra ganska stor skillnad, speciellt för de som kanske inte sparar i någon större utsträckning sen tidigare.


Att se hur sparandet växer visuellt kanske kan motivera och stärka ens spardisciplin?

Ett exempel är tv-programmet Lyxfällan som är bra på att visualisera olika beteenden så att "slösaren" och tittarna ska förstå omfattningen bättre.

En spännande tjänst som lanserades nyligen är Dreams där konceptet bygger på att målspara till en "dröm" och vad jag förstår så använder de visuella hjälpmedel för att motivera sparandet bland annat. En invändning man kan ha dock är att räntan på sparandet verkar vara obefintligt (jag har inte hittat någon uppgift om denna i skrivande stund) så man bör läsa det finstilta innan man förförs av ett visuellt tilltalande koncept.

Att jag brinner för visualisering kanske inte kommer som någon överraskning för trogna läsare och mina verktyg är ett sätt för att få utlopp för detta.

bildkälla: z2036 My Dividends

Feedback som ovan gör en varm om hjärtat och stärker min tes om nyttan av visualisering.

Även mer kända finansprofiler tycks uppskatta visualisering.

bildkälla: Twitter

Givetvis är sådant smickrande att läsa och inspirerar till fortsatt utveckling inom området för min del.

Att Shareville blivit så populärt beror nog delvis på att det grafiska är ganska tilltalande även om det är konceptet kring att följa portföljer som är bärande.

Visualisering av utdelningar är det sparsmakat med hos Nordnet och här är Avanza bäst i klassen som har stapeldiagram över utdelningshistorik för ens konto.

bildkälla: Avanza

Vem kan motstå fortsatt sparande när man får sådan feedback i form av visualisering?

Jag tror att om man visualiserar utdelningarna väl så kan det nog vara lättare att sälja in det som sparande jämfört med exempelvis vanligt fondsparande kanske?

Gällande nya features för mina verktyg så har jag en del planer och även ett större projekt kring ett nytt verktyg. Får se när tiden räcker till men med lite tålamod så kan man nog få ta del av detta längre fram...

Tror ni ett visuellt tilltalande sparkoncept skulle locka nya målgrupper till att spara?


8 kommentarer:

 1. Det tror jag att det skulle. Kanske en mindre grupp men det "räddar" någon iaf. De flesta har svårt att tro på sig själva och att det verkligen går! Får de en konkret plan så blir det tydligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, kan man se den långsiktiga effekten av ett månadssparande på ett tydligt sätt så skulle nog flera komma igång med sparande.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Visualiseringar är nog alltid bra. Jag tror att sådana som visar var vi slösar bort våra slantar kan inspirera ännu mer än hur mycket vi sparar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där är lyxfällan bra tycker jag. En kombo med både visualisering av slösande och sparande skulle nog göra susen för många.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Det tror jag absolut. Mer enkla bells and whistles. Jag har i flera veckor grunnat på en enkel kassaflödes visualisering som visar inkomster och kostnader och vilket håll det går åt. Men det är svårt. Har inte gett upp hoppet ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter spännande!

   Återkoppla gärna om du får ett genombrott.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Jag har provat mig fram med appen Tink för att kunna visualisera och följa hur mitt totala sparande utvecklas. Den har kopplingar via BankID till t.ex. SEB och Avanza (som är aktuellt i mitt fall). Tyvärr tror jag den är ganska inriktad på månad för månad och lön, men efter att ha hört mig för om möjligheten till ett större perspektiv så ser jag nu att de lagt till en graf över Totalt Kapital och en längre tidsperiod. Rekommenderas, även om det skulle vara ännu bättre om man kunde lägga till t.ex. ett marknadsvärde på sitt hus, bil etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tink har jag hört gott om och den borde man nog testa.

   Tack för kommentar o tips!

   Radera