2016-04-02

Kvartalsrapport Q1 2016

Årets första kvartal har passerats och man kan summera sina portföljers utveckling från årsskiftet fram till nu.

Många tycker det är meningslöst med dessa portföljrapporter men jag gör det främst för vår egen skull då det blir en mätpunkt som kanske kan vara intressant att reflektera över i framtiden. Det är alltid svårt att dra slutsatser baserat på enstaka mätpunkter men jag finner ändå att det kan vara av visst värde att göra mätningen i alla fall. Så länge det går hyfsat är det ganska kul att göra, får se om samma entusiasm finns kvar efter en större sättning...

Totalt sett går alla familjens portföljer bättre än sitt jämförelseindex DJ World och jämförelsefond SPP Global vilket känns bra såklart då vi kör med väl diversifierad aktiv stockpicking före indexkramning.

Man kan konstatera att tillväxt- och småbolag gått sådär medans High Yield och Dividend Growth utvecklats väl.

Dollarna har försvagats rejält men det har kompenserats av att USA-börserna varit relativt starka. Utsikterna för räntorna är fortsatt låga vilket borde gynna utdelningsstrategier även framgent tror jag.

Familjens huvudportfölj, Global Dividend har haft fin utveckling under kvartalet och speciellt volatiliteten har varit låg vilket kan underlätta nattsömnen.


Blir fortsatt spännande att se om portföljen kan behålla sina stabila egenskaper även nu med belåning (5% för närvarande) och vad det kan göra för kommande kvartals resultatutveckling.


Den depå som gått bäst är IPO-portföljen som har vaknat till de sista veckorna efter lite parkering i SAS-preffen.

En annan mer kortsiktigt portfölj som varit stabil och lyckad är High Yield-portföljen bil2020 som landar på nära 10% plus för kvartalet.
Fortsätter det så här kanske det blir en Tesla 3 istället för en bättre begagnad Toyota? :-)

Barnens portföljer ligger strax under nollan liksom min pensionsportfölj då små- och tillväxtbolag tagit lite mer stryk än utdelningsaktier.

Vi har fortfarande mycket av utdelningar från europeiska bolag framför oss och jag förväntar mig sen en turbulent period maj-oktober vilket förhoppningsvis kan erbjuda bra köplägen.

---

Bloggen går bättre än börsen sett till besökare och sidvisningar. Mars innebar ATH vilket inspirerar till fortsatt bloggande i samma stil.

Att få vara med på Avanzas kampanjer/frågor genererar en stor del av trafiken och förhoppningsvis lite nya läsare som sedan hänger kvar,

Även Nordnets Shareville är ett sätt att nå ut till en bredare publik och även om man tappat några stjärnor så ökar antal följare sakta med säkert.


---

Hur har Ert kvartal varit?14 kommentarer:

 1. Grattis, till så väl investeringarna som besökarskaran.

  Själv nöter jag på i en helt annan liga :), främst vad gäller investeringarna i min aktieportfölj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har dålig koll på din portfölj men dina inlägg är intressanta såväl som välskrivna och lockar säkerligen en större och bredare läsarskara än mina.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Hej,

  Kul att det pekar uppåt! Vad som inte pekade upp igår var NorthWest. Har du kikat på nyheten, som jag antar var orsaken, till fallet?

  Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har via Gustav förstått att det är en nyemission för att finansiera lite förvärv och betala av en del skulder.

   Då detta innebär en utspädning så antar jag att kursfallet kan förklaras delvis av detta.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Mm, trist med utspädning men samtidigt positivt att storägaren är villig att satsa i bolaget, att dom minskar skuldsättningen samt förvärvar.

   Radera
  3. Ja, det borde bli bra på sikt så jag behåller nog andelen tills vidare.

   Radera
 3. Grattis till den fina utvecklingen. High yield-portföljen går klart mycket bättre än vad jag trodde till en början. 10 % per kvartal är ju otroligt fina siffror för en portfölj åt räntehållet. REIT:s verkar tuffa på bra nu, tog precis in det i min taktiska tillgångsportfölj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!

   Så länge de låga räntorna består som borde High Yield fortsätta prestera men några 10% per kvartal blir förstås svårt att återupprepa gissar jag.

   Radera
 4. Hej Stefan,

  Grattis till det fina resultatet! Gillar verkligen dina innehav och som det är fördelade i olika portföljer, mycket inspirerande!

  Må väl och hoppas det rullar på lika bra framöver med både aktierna och antalet besökare till bloggen!

  Ps. det finns ingen chans att man kan få vara med i din länklista? :) ds

  /Utdelningsstugan

  SvaraRadera
 5. Tackar!

  Konstigt att din inte var med på listan, nu är den det i alla fall!

  SvaraRadera
 6. Grattis och tack för en mycket läsvärd blogg!

  När det gäller resultatet för kvartal 1 så är man fortfarande på rött då starten på året inte var så rolig men vi kämpar på :)

  /MEF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback!

   Bara att kämpa på! Tror kommande kvartal blir utmanande som sagt...

   Radera
 7. Snyggt Stefan!

  Månadssammanställningar kan verka menlösa men det är också en möjlighet att få glutta in andras portföljer. Och här är vi nog många med mig som alltid är nyfikna:).

  Känns som du hittat din grej investeringsmässigt. Kul med egna initiativ och inte bara följa resten av bloggänget.
  Det är väl det samt bra frekvens på inläggen (och kvalitén förstås) som gör din blogg så populär.

  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för fin feedback och ha en skön söndag!

   Radera