2016-05-03

Månadsrapport april 2016

Vi har lagt april bakom oss och man (i alla fall jag) kanske undrar hur familjens portföljer har utvecklats under perioden?

Vi börjar med månadens och tillika årets vinnare så här långt:

Bil2020

Portföljen brukar jag likna vid ett "sparkonto på steroider" och handlar om målsparande till ett bilköp om ca 4-5 år.

Denna portfölj är den enda av familjens som jag redovisar med faktiskt värde så man får bättre uppfattning om den absoluta risken. Portföljen har 7,7% direktavkastning och har månadsvisa utdelningar.

Då vi fick tilldelning i Oscar Properties nya preferensaktie serie B så är det nu det dominerande innehavet i portföljen vilket känns ok då kursrisken i just denna preferensaktie borde vara mindre då man som innehavare kan påkalla inlösen på teckningskursen 500 under normala omständigheter. Rekommenderar ett av Petruskos inlägg för vidare läsning om denna preferensaktie.


En samling "High Yielders" och preffar främst , kryddat med REITs och lite vanliga stamaktier.

Långt ifrån riskfritt förstås men borde funka fint i klimat med låg ränta respektive inflation.

Fin utveckling så här långt i år med riktigt låg volatilitet. För april hamnade värdeutvecklingen på drygt 2 %.

Resten av portföljerna då?
De har utvecklats något sämre än index och de flesta ligger inom -2 till 1%. Den relativt svaga utvecklingen kan nog förklaras av att dollarn försvagats mot kronan vilket minskar storleken på utdelningar respektive kurs mätt i SEK.

Planen framöver är att fortsätta återinvestera utdelningar tillsammans med månadssparande så man kanske kan hoppas på en svagare utveckling framöver så att man får lägre inköpskurser, eller vad tror ni?

3 kommentarer:

 1. Awesome! Vilka papper är det som har gått upp så mycket? Preffarna ligger ju hyfsat stabilt på ca +2% (PEGRO på -7%) så något annat där måste dra upp värdet kolossalt mycket!

  /MA

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta har gått bra, alla REITs, SAS och Genova preff och även Classe o Castellum bidrar. Och sen har vi utdelningarna på det...

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Hur mkt lägger du per månad till Bil2020-portf? :-)

  SvaraRadera