2016-05-29

Verktyg: MyDividends Extended Edition

Mer verkstad och mindre snack, här är

MyDividends Extended Edition

I korthet så handlar den nya versionen om en utökad och omstrukturerad datamodell (verktyget är dock kompatibelt med ark från föregående version samt den gamla länken fungerar även om den inte exponeras längre) samt fyra nya grafer.

Ett nytt Google spreadsheet att utgå ifrån:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1iFrcqYhdm8agn-XwrGYfqeKzuX21rQ5dmMP7zBKVy-s/edit#gid=855161220

Graf - Portfolio Yield vs. Growth

Denna graf vågar jag nästan påstå är unik i detta sammanhang. Ett bubbeldiagram där storleken på innehavet avspeglas via respektive bubblas storlek. Vidare är det färgkodat på land samt placeringen i diagrammet avgörs utifrån direktavkastning och förväntad utdelningstillväxt.

Data anges i fliken StockData.Current Div är nuvarande periodisk utdelning, dvs års-, kvartals- eller månadsutdelning i ursprunglig valuta. Har innehavet udda utdelningsmönster får man anpassa siffrorna manuellt annars så beräknas utdelningarna automatiskt uttryckt i SEK på respektive angiven payday i kolumnerna för utdelningar.

Expected Div är vad man tror om nästa års utdelningsnivå och värdet ligger sedan till grund för Expected Growth som används i bubbeldiagrammet ovan.

Graf - Category allocation

Detta tårtdiagram visar portföljens kategorifördelning och dessa anger man i kolumnen Category i fliken StockData. Här får man använda sina egna preferenser gällande namnsättning tycker jag.

Graf - Currency and country allocationHär visas portföljens exponering mot respektive ursprungsvaluta som man anger i kolumnen Currency origin. Exempelvis Pfizer som man kan handla i SEK på svenska börsen men har ursprungsvaluta i USD får värdet USD som Currency origin.

Slutligen så visas den geografiska exponeringen i denna Geomap där nyansen av grönt beror av den relativa exponeringen i portföljen.

Ska försöka dokumentera datamodellen lite bättre samt bifoga en handledning så snart jag kan men tycker ändå att det är värt att släppa verktyget först så får vi se hur mycket hjälp och support som behövs.

Håll till godo!

13 kommentarer:

 1. Jättebra! Det här borde Avanza eller Nordnet köpa av dig! De borde bygga in dina visualiseringar i sitt datorsystem, så att man kunde se sin portfölj på det här sättet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Tekniken är inte svår problemet är utdelningsdata som kostar pengar om man ska ha det automatisk men vi kan alltid hoppas på mer sånt här...

   Radera
 2. Wow. Imponerande och generöst av dig att du delar med dig av alla fina verktyg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Kul att kunna bidra till "utdelningskulten" :-)

   Radera
 3. Imponerad av din hängivenhet att leverera sådana här grymma verktyg till ekonomicommunityn!

  Stort tack för all tid du lägger ner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Vi bloggare bidrar alla på vårt sätt och mina verktyg är ett utav dessa.

   Radera
 4. Snyggt jobbat! Ett förslag till vidareutveckling hade varit att visa hela portföljens viktade genomsnitt som en bubbla i det första diagrammet. Då hade man snabbt kunnat se ifall det är något bolag som ligger högre än portföljgenomsnittet på både growth och yield och det skulle ju vara ett intressant bolag att öka i. På samma sätt kan man se om något bolag ligger lägre än genomsnittet på båda axlarna och det skulle ju då vara en säljkandidat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra förslag, den borde inte vara svår att få till - kommer sannolikt vid nästa uppdatering.

   Man tackar!

   Radera
 5. Det här de bästa bubblorna på börsen skapas :-)
  Trevligt verktyg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, bubblor högt upp till höger i diagrammet välkomnas :-)

   Radera