2016-05-19

Prospect Capital Corporation - suspekt hög DA?

Mitt senaste köp till bil2020-portföljen kan man inte boka som Dividend Champion eller som REIT...

Prospekt Capital Corporation (PSEC)


bildkälla: Avanza

Månadsutdelaren PSEC handlas till 13,2% (!) direktavkastning så första frågan man rimligen ställer sig är vad är haken?
"Prospect Capital Corporation (NASDAQ: PSEC) is a leading provider of private debt and private equity to middle-market companies in the United States with a focus on sponsor-backed transactions and direct lending to established owner-operated companies. PSEC is a publicly-traded closed-end investment company that has elected to be treated as a business development company under the Investment Company Act of 1940, as amended. PSEC completed its initial public offering in 2004." källa: http://www.prospectstreet.com/IRW/CustomPage/4092630/Index?KeyGenPage=205137
Kanske är jag förblindad av min framgångsrika trade med Dream Office som jag köpte till 14% direktavkastning och som efter minskad utdelning rusade kursmässigt vilket gav en mycket bra totalavkastning den korta tid jag hade den innan jag sålde.Vad talar för att det kan hända igen?
 • NAV $9,61 dvs. rabatt på ca 21% mot aktuell kurs
 • Positiv trend
 • Stora insider-köp på $98 milioner senaste året
Källa: http://seekingalpha.com/article/3975184-prospect-capitals-results-fiscal-q3-2016-assessment-including-current-price-target
Denna typ av aktie kräver extra stor försiktighet så minimal eller ingen andel är nog bäst eller vad tror ni?

*Brasklapp****************************************
* Familjen Thelenius ligger lång i PSEC          *
**************************************************


14 kommentarer:

 1. Nej nej nej nej. Varning, det är en riktig kapitalförstörare det där. Ett scam-bolag. Insideraffärerna komplicerar bilden men mycket tyder på att det smoke screens. Ledningen plockar ut mycket mer ur bolaget än privata aktieköpen kostar. Undvik!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för varningen! Har en minimal post iof men du har inte någon länk?

   Radera
  2. Tyvärr.. har följt bolaget så smått på Seeking Alpha, särskilt bland kommentarerna får man se synpunkter på ledningen. Det är inte bara polemiska nät-troll utan många pålästa men frustrerade sparare. Som jag förstått det har PSEC en management fee struktur som inte andra BDC´er såsom MAIN har. Den är så konstruerad att ledningen har incentives som går rakt emot aktieägarnas. Den som varit långsiktig i PSEC har gått back, inkl utdelningar, tror inte det spelar någon roll när de klev på aktien, 1 år, 2 år, 3 år eller från IPO. Finns ingen positiv trend. Jag ligger kvar av strikt masochistiska skäl.

   Radera
  3. Tack för ytterligare info!

   Min spekulation går ut på att vid 13% DA så når man break-even efter ca 7 år exklusive kursutveckling (om man återinvesterar i annat) och vid sänkt utdelning och plus ett åtgärdsprogram (förhoppningsvis) så kommer kursen att stärkas likt caset Dream Office ovan.

   Radera
  4. Jag känner mig okunnig gällande Dream Office åtgärdspaket, men jag vet att PSEC sänkt utdelning tidigare. Det resulterade inte precis i någon kursstegring för att uttrycka sig milt. Det enda åtgärdsprogram som skulle göra skillnad är att ändra management fee strukturen. Men den åtgärden skulle nog göra fantastisk skillnad. Håller inte precis andan. Det har förekommit många frågor om management fee strukturen och varje gång säger ledningen "öuhm, vi börjar få ont om tid så vi hoppar över den frågan". Helt sjukt. De har nyligen blivit stämda över detta också. Alla varningsklockor borde ringa på den här.

   Radera
  5. Tack för kommentar! Blir till att läsa på ytterligare får att fördjupa sig, får se om det resulterar i en kort visit i portföljen eller om den får ligga kvar.

   Radera
  6. Du efterfrågade källor tidigare. Vet att tråden är gammal nu, men om du ff är intresserad dök denna upp idag:
   http://sirf-online.org/2016/08/08/prospect-capital-the-enemy-within/

   Radera
  7. Tack för länk! Ska man ta hem vinsten tro?

   Radera
 2. Hej - kul att du skriver om PSEC. Tyvärr såg jag inte den här tråden tidigare. Vill bara korrigera en del felaktigheter i kommentarsfältet. PSEC har ungefär samma management-avgifter som många andra externt ledda BDCs. De leder ofta till fokus på tillväxt och att få upp den totala förvaltningen - inte att optimera avkastning per aktie (vilket aktieägarna ofta vill). Därför är det viktigt att ta reda på om företaget har intern eller extern ledning.

  Sedan att PSEC skulle vara en förlustaffär för i stort sett alla som investerat är också helt fel. PSEC har sedan IPO delat ut mer än teckningskursen (tror att man delat ut närmare 15 $/aktie). Tid är som vanligt investerarens bästa vän när det gäller aktier med hög utdelning. Sant är dock att PSEC de senaste tre åren tappat rejält både i utdelning och kurs. Stor försiktighet rekommenderas.

  Mvh, Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för intressant input och kommentar! Ligger faktiskt på +3% sen köp.

   Radera
 3. Såg denna info nu! Köpte PSEC för ett tag sedan. Något nytt om ovanstående misstankar? Har du Stefan kvar dina andelar? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ligger back på PSEC nu men har behållit min lilla andel totalt sett. Då de har sänkt utdelningen sen inlägget skrevs så får den väl anses vara något mer hållbar nu men bolaget osar inte kvalitet precis tycker jag.

   Radera
 4. Sett fler "utdelningsjägare" som köpt denna på sistone. Ligger du kvar? :)

  SvaraRadera