2016-05-21

Veckan som gått: 2016-20

Maj flyger fram och vecka 20 närmar sig slutet.

Veckans börsutveckling har varit blandad men den portfölj som presterat bäst är min trestjärniga småbolagsportfölj.


Fredagsgrafen verkar inte vara färdig i skrivande stund men portföljen slutade på nollan och har klarat sig bättre än index. Vill man se utvecklingen på längre sikt så kan man använda widgeten i högermenyn.

Under veckan halverade jag i Amasten mot en fördubbling i Studsvik.


Ganska nöjd med mina fem största innehav i portföljen även om det blev rekyl i Studsvik i fredags.

---

Veckans bloggtips får bli Micke Larsson som har bloggen Sparo - hög kvalitet på de tänkvärda inläggen som dessutom kommer dagligen. Rekommenderas!

---

Vill passa på att fortsätta puffa (utan ersättning) för Joel Bladhs bokdebut "Bygg en förmögenhet - fixa familjens ekonomi" så att fler familjer får upp ögonen för långsiktigt sparande och kanske får ihop till en "familjon".

Fick ett signerat exemplar av boken efter min recension av densamma och kan även tipsa om Framtidsfeministens intervju med Joel på nordnetbloggen.

---

PPM gjorde sin årliga "avgiftskörning" och för mig är det en gåta att vissa vill lägga ner detta kostnadseffektiva komplement till allmänna pensionen.

bildkälla: pensionsmyndigheten.se

Avgiften på 120/år tycker jag är rimlig då den motsvarar 0,06% om man har 200 000 i värde exempelvis. Vidare får man fondrabatter som ofta överstiger avgiften så att man redan här ligger på plus! Till sist kommer arvsvinsten och summerar man mitt exempel ovan har jag alltså gått plus 290 kr - vilket annat sparande har sådana egenskaper?


10 kommentarer:

 1. Å tack för tipset. Har helt missat att de gjort körningen nu nyligen! Fast för egen del fick jag tillbaka på tok för mycket i återbetalda fondavgifter. Jag gillar PPM-systemet. Det ger oss som vill vara aktiva i vårt sparande och ha inflytande att skapa avkastning utan att det kostar skjortan. Rabatten är väldigt tacksam!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Tack för berömmet! Jag känner mig ärad att vara Veckans bloggtips. När jag var yngre hade jag velat bli "Veckans babe" i Expressen, men nu känns det här större.

  Men vad menar du med "nästan dagligen"? Hittills har jag aldrig bloggat mindre än en gång per dag. Eller menar du att mina inlägg håller hög kvalitet nästan dagligen? För i så fall är det i överkant :-). Tack i vilket fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Veckans Babe - Expressens fredagsbilaga va?

   Inlägget korrigerat :-)

   Radera
  2. Ja, Expressen Fredag låter rätt. Får mig alltid att tänka på redaktionssketchen i Percy Tårar. Känner mig otroligt gammal nu :-D.

   Radera
  3. Gammal? Du och jag är ungefär lika unga :-)

   Radera
  4. Det kommer över mig när fenomen diskuteras som ingen under 30 har hört talas om. Och så har jag prostatainflammation (som enda person under 60) och gikt (ensam under 80). Inga större skavanker egentligen, men det får mig ändå att vilja räkna hundår.

   Radera
  5. En viss stelhet börjar väl infinna sig och återhämtning från löppassen tar längre tid...men när kidsen skrattar med/åt Pewdiepie då känner man sig gammal...

   Radera
 3. Problemet med ppm är väll snarast alla som inte kan det här med värdepapper och glatt ger kontrollen till någon för en kaffe och en munk. Såg just detta ske utanför en citygross för 1.5år sedan. Om man skall blåsa Svensson är det just ppm man bör ta. Folk har förhållandevis mycket pengar och förstår inte hur ser funkar, t.ex har jag sett fonder som köper obligationer i enskilda kinesiska bolag. Får anta att det är billiga lån för högriskprojekt. Det sura i kråksången är att då blir det svenska fattigpensionerer som vi skatte betalare får ta hand om.
  Själv har jag en ppm portfölj som går som tåget men är ändå lutrad ifråga om systemet är bra eller inte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extern förvaltning som du beskriver är ett riktigt otyg men bättre att vägleda än att lägga ner hela systemet tycker jag. Skulle PPM försvinna lär dessa skojare rikta in sig mot tjänstepensionen istället (kanske de redan gjort).

   Icke-väljare och de flesta andra i PPM har fått en betydligt bättre avkastning jämfört med den allmänna pensionen vilket bara det är ett argument för att systemet bör bevaras enligt mig.

   Tack för kommentar!

   Radera