2016-09-25

Månadens aktie: Just Do It!

Lön, barn- och studiebidrag har landat och det är dags för barnen att välja varsin aktie i deras månadssparande.

Ni kanske minns att min dotter (12) redan förra månaden ville köpa Nike så hennes val var redan givet på förhand. Vi har samlat utdelningar och städat ut lite Ratos och Saltängen för att frigöra likvida medel för en andel med rimligt courtage.

foto: z2036

Men en motivering till Nike kan hon väl bjuda på?

Undertecknad: "Varför vill du äga Nike?"

Dotter: "För att Nike äger så mycket olika saker som t.ex. Converse och de är väldigt populära och så gör de snygga kläder."

bildkälla: Avanza

Kikar vi på 3-årsgrafen så har aktien presterat väl men med ganska tvära kast vilket kan indikera en del förväntan om fortsatt stark tillväxt.

Med starka varumärken och fortsatt hälsotrend så tror jag oavsett att Nike kan vara en vettig investering på lång sikt.

---

Min son (16) hade inga idéer om aktie denna månad så jag vaskar fram tre kandidater som brukligt.

Tema "pappas favoriter" just nu får det bli :-)

Kandidat #1 - Atea

bildkälla: Avanza

Den norska IT-jätten är kanske mera åt High Yield än tillväxt men 8,3% direktavkastning är tilltalande då det nog finns liten chans till uppsida på sikt.

Kandidat #2 - TransAlta Renewables

bildkälla: Avanza

Det kanadensiska bolaget som är inriktat mot förnyelsebar energi handlas på ATH men direktavkastningen är ändå anständig då den ligger på 5,9%. Månadsutdelning är alltid trevligt och en CAD/SEK på 6,5 avskräcker inte tycker jag.

Kandidat #3 - Marine Harvest

bildkälla: Avanza

Kan det bli några lax av laxar? Den norske fiskproducenten har gått starkt och handlas på historiskt höga nivåer. Direktavkastningen är 5,6% om man mäter senaste årets utdelningar men gissar att den blir högre framgent om inte laxpriset kollapsar eller något liknande.

Så vad blir det?

Sonen: Jag tar TransAlta, miljögrejor är det nya coola.

Hur har det gått?
Från och med denna månad så redvisar jag historik från deras depåer istället för tabellen som innan.

Anledningen är att det var lite stökigt att uppdatera datat och nu har den första försäljningen skett vilket gör det svårare att jämföra.

Poängen med historiken är att se om strategin med direktsparande i aktier lönar sig jämfört mot att spara i Avanza Zero så jämförelseindex får då bli fondens, som är SIX30 return index.

Vi börjar med dotterns portfölj från starten i oktober 2014.
bildkälla: Avanza

Till en början fanns det en del preferensaktier i portföljen som kan förklara den något sämre utvecklingen än index men från mitten av 2015 är det inget snack om överavkastning relativt sett.

Kikar man på portföljens största innehav så finner man en spännande blandning av högutdelare samt små- och stora bolag.

bildkälla: Avanza

Man kan se att "pappas favoriter" har en relativt stor exponering :-)

Hur har det gått för sonen? Som ni kanske minns har han en stor exponering mot gamingsektorn.

bildkälla: Avanza

Inte långt efter syrran och trendar bra sen 2016.

bildkälla: Avanza

Activision Blizzard har agerat draglok på förnämligt sätt och som ni ser är portföljen mer än väl diversifierad.

Vill man se barnens tidigare val så är de samlade under etiketten Månadens aktie.

Resultatet och att denna bloggserie verkar vara uppskattad gör att vi kör på tills vidare så länge intresse finns hos alla berörda.

Ni andra som sparar åt era barn, hur gör ni?

28 kommentarer:

 1. Nu är ju mina barn betydligt yngre (4 och 7), men jag kör månadsspar i några väl valda (och billiga) fonder. Blir nog bra på sikt.
  /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. 7-åringen börjar snart bli mogen tror jag för aktiesparande :-)

   Nu blir jag nyfiken, vilka fonder sparar de i?

   Radera
  2. Hehe, ja kanske.
   Jag kör ett enkelt upplägg med lite korgtänk.
   Sverige: spiltan, AMF småbol, SPP Sverige (10% vardera)
   Tillväxt: LF tillv index+Fidelity Emerg Mark USD (5% vardera)
   Asien: Swedbank Robur Access Asien (10%)
   Global: LF global index 50 %

   /Daniel

   Radera
  3. Ser ut som en spännande och vettig allokering tycker jag!

   Radera
 2. Jag sparar för tillfället i Avanza Zero och Spp globalfond, men nu har jag öppnat ett konto på Nordnet också så jag tänkte köra i dom 4 superfonderna till honom istället, sen när pengarna har blivit större ska jag köpa några preffar eller månadsutdelare, han är 10 månader så spar horisonten är lång :)

  SvaraRadera
 3. Äldsta dottern är bara 2,5 så hittills är det bara "pappas favoriter" som gäller :) Sparar barnbidraget plus 10tkr i födelsedagspresenter. Tänker att det blir en insats till en lgh fragment. Hittills finns Disney, H&M, Paradox. Bygger position i Data Respons.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med så stort sparande lär det bli en ordentlig slant. Själv sparar vi betydligt mindre än så öronmärkt till barnen så det lär nog inte räcka till någon lgh men väl till en bra buffert i alla fall.

   Radera
 4. Detta måste jag säga är helt fantastiskt. En utopi att få sina barn intresserade av aktier i ett tidigt skede. Jag ska absolut göra detta om/när jag får egna barn!

  När jag ändå kommenterar så tänkte jag slänga ut en fråga. Jag skulle vilja få mina syskonbarn något mer intresserade av ekonomi och aktier men eftersom min syster och hennes man ej är intresserade så blir det lite krångligt. Hur gjorde du för att få dina barn intresserade? Jag känner att ett medlemskap i Unga Aktiesparare är en dålig ide då äldsta dottern bara är 7 år. Tips mottages med glädje :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om sanningen ska fram så är det inte så att barnen studsar av glädje när det är dags att välja aktier men de förstår nyttan av det och ibland glimmar det till (som när de kommer med egna förslag).

   Att föreslå aktier med kända varumärken som barnen kan relatera till är nog en bra start, typ Disney, Nike, Cloetta etc. Dottern var 10 år när vi började med Månadens aktie som det kanske är lite svårare att få 7-åring intresserad men värt ett försök.

   Radera
 5. Jag sparar i Avanza Zero och Spp globalfond till min 10 månaders son, men har precis öppnat ett konto på Nordnet så kommer att spara i superfonderna istället, sen när pengarna växt så tänkte jag köpa in några preffar eller månadsutdelare utöver fonderna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra, välj preffar med omsorg bara. På lång sikt är nog stamaktier att föredra.

   Radera
  2. Ja jag har väll lite tänkt på Balders pref och Akelius pref, tror dom är ganska säkra, men man vet ju aldrig, är själv ganska ny på detta, har inte ens hållt på i 1 år med aktier, så kommer väll inte köpa något annat än fonder till honom tills jag känner att jag kan mer :)

   Radera
  3. Om vi antar att pengarna inte ska användas förrän om tjugo år som tidigast så är nog rena aktier/aktiefonder att föredra. Tittar man historiskt (eftersom det är så svårt att titta framåt) så har aktier över 20 år alltid varit bra såvida man inte gjorde hela inköpet exakt på toppen på en extrem bubbla.

   Radera
 6. De norska laxarna verkar lite riskabla på sikt. Någon länkade till en artikel som pratade om att laxtätheten i odlingarna hade nått nivåer där sjukdomar och parasiter sprider sig vilket kommer minska tillväxten framöver. Kanske kommer till och med kostnader öka och produktionen minska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, bra synpunkt. Livsmedel har onekligen sina risker så man kanske inte ska ha för stor exponering här.

   Radera
 7. Första gången med en kommentar, Transalta känns rätt för mig.
  Vi pratade Munich Re häromdagen och andelar, nu är min AI på BS uppdaterad, det fick inte plats på Twitter.

  Jag tycker din blogg är bra på riktigt, tack för att du delar.

  MVH StefanBnas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Stefan (bra namn där!) och kul att du hittat hit.

   Transalta och Munich Re ligger bra i utdelningsportföljen :-)

   Radera
 8. Involverar inte barnen så mycket än, men.så snart de får kläm på veckopeng så kan investering av den också vara ett alternativ :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, jag anar en ny bloggserie - veckans aktie :-)

   Radera
 9. Grattis till en bra försäljning av Saltängen! Tycker den aktien har börjat bli ganska dyr med tanke på att risken bara ökar ju närmare avtalets sluttid man kommer så klokt att ta hem vinst. Kommer säkert nya lägen att gå in igen. Jag bevakar på spannet 100-102 kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har gått starkt på slutet och just att ICA-handlarna inte är ägare längre gör att det säkrast att minska (har kvar en liten andel).

   Radera
 10. Efter att ha sett "How to win the losers game" på Tuben så blev man ju genast lite desillusionerad när det gäller sina investeringar. Teorin backas ju upp av en del skarpa hjärnor (bla Nobelpristagare) så den är svår att betvivla.

  Enligt dokumentären är det endast 1 av 10 av de bästa investerarna som slår index över lång tid. Därför ska man välja en indexfond med låg avgift. Jag har köpt en del aktier i ungarnas namn men nu kommer allt att gå till indexfonder av typen Avanza Zero. Det kommer generera bäst avkastning över tid då jag inte tror jag har tiden eller kompetensen att slå index från år till år.

  /John

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sett den men det står på "att göra"-listan.

   Indexinvestering är sannolikt rationellt men jag tror man ska passa sig lite för smala index som SIX30 return som i AVA Zero.

   Radera
 11. Hej! Har dina barn egna konton på ISK. Har förstått att har man inte bolån så funkar det att ha utländska aktier i en ISK och får tillbaks källskatten. /Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, mina barn har varsin KF via mig men står som förmånstagare. Avanza försöker sedan hämta hem källskatten i normal fall vilket är smiidigt. Har man inte bolån så kan det nog funka bra med ISK enligt uppgift i det avseendet.

   Radera
 12. Aktier inköpta: Nike GAV 466,67, TransAlta GAV 97,18

  SvaraRadera