2018-12-12

Let's Bowl!?

En sport som jag relativt nyligen tagit till mitt hjärta är bowling. Detta då min dotter Ebba har börjat tävla och är inne på sin andra säsong nu för Hammarby Bowling. Hon ligger 4:a i Stockholms juniorliga inför sista säsongens sista deltävling och har goda chanser att nå final.

Som stolt förälder är det förstås extra kul att följa detta som åskådare men något som särskilt tilltalar mig med bowling är den social biten. Alla åldrar och kön spelar tillsammans på samma villkor och när Ebba som 14-åring hoppar in extra i Hammarbys C-lag så kan det vara en åldersskillnad på 50-60 år i laget. Vidare så är bowling en av få sporter där man gratulerar motståndaren mitt under pågående match i händelse av att hen gör en strike eller spärr.

Vad har du detta med aktier att göra? Jo, en av mina aktiekompisar tipsade om ett case och jag hittade senare inte mindre än två bolag som driver bowlingkedjor i Storbritannien.

Let's Bowl!?


Det finns två "bowling-bolag" som är noterade på London-börsen, nämligen Hollywood Bowl (BOWL) och Ten Entertainment (TEG). Bolagen är etta och tvåa på den brittiska marknaden med 58 respektive 43 anläggningar var.

"The Group operates a portfolio of bowling centres across the UK under the ‘Hollywood Bowl’ and ‘AMF’ brands.
We specialise in operating large, high quality bowling centres typically co-located with cinema and casual dining sites in the midst of large, high footfall, edge-of-town leisure and retail developments.
Our centres are designed to offer a complete family entertainment experience with each centre offering at least 12 bowling lanes, on-site American themed dining, licensed bars, and state-of-the-art family amusement areas." - https://www.hollywoodbowlgroup.com/
--- 
"Ten Entertainment Group is the second largest tenpin bowling operator in the UK with a total of 43 sites all trading under the Tenpin brand.
In addition to approximately 1,000 bowling lanes across our estate, we also offer a broad selection of entertainment options including amusement machines, table-tennis, soft play, laser games and pool tables, plus our restaurants and bars serve a great range of food and drinks." - https://www.tegplc.co.uk/

Nyckeltalen ser ut så här enligt 4-traders:


BolagDirektavkastningSkuldsättningP/E 2018P/E 2019Nettomarginal
Hollywood Bowl3,7 %Nettokassa14,913,815,7 %
Ten Entertainment4,7 %Nettokassa12,710,414,9 %

Uppenbarligen så ser det ut att finnas vinsttillväxt i det korta perspektivet men spontant så funderar jag över tillväxtmöjligheter på längre sikt.

Hygglig lönsamhet, hyfsad värdering, bra balansräkning och fin direktavkastning lockar till viss del men tror att man behöver gräva mera i eventuella leasingavtal och annat för att få en bättre bild över hur det står till i räkenskaperna.

Brexit borde inte rimligen påverka verksamheterna i någon större utsträckning men som svensk aktiesparare kan valutakursen förstås utvecklas negativt i ett eventuellt eländesscenario.

Aktierna förefaller gå att handla via telefonorder hos Nordnet för 249 kr i courtage + 0,5 % stamp duty vilket känns lite mycket om man vill börja med en mindre post för bevakning. Sannolikt går bolagen att handla från 1 £ via Nordea vilket är klart billigare för en småsparare.

Jag hade gärna plockat in en liten provpost Ten Entertainment men det relativa höga minicourtaget hos min nätmäklare avskräcker och jag ska nog gräva lite mer kring bolaget innan det blir aktuellt med köp.

Vad tror du om dessa engelska bowlingbolag?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, 4-traders
Bildkällor: Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Oj, jag visste inte att Nordea är så pass billiga på aktier i UK. Det finns ju även andra nätmäklare som är billiga även utanför Norden, så vad hindrar Ava/Nnet att bättra sitt erbjudande? Dessutom plockar de ju även in rejält med pengar på valutaspreadarna de kvoterar kunder.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Drömmen vore om det gick att handla världen över till rimligt minicourtage.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Du säger att dem inte påverkas av Brexit, jag skulle säga det exakt motsatta. För det första så köper du ett "nöjes center" så inte bara bowling som lever på att folk ska komma in och fördriva tiden på diverse sätt. Utöver kostnaden för ytan mot vinst för dem (tvivlar på att de är fulla 24/7 eller tjänar mycket pengar på bowlingen som enhet) så ligger vinsten i att sälja läsk och mat till dem då de är där. Tänk McD med 4x priset i praktiken med tanke på stilen. Det är exakt den typ av kostnad som du kan skära bort lätt då du måste strama åt plånboken p.g.a. uppsägning, sänkt lön etc. vilket följer i Brexit spår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ha en poäng i att om ekonomin för de brittiska hushållen krymper till följd av Brexit så slår det sannolikt på denna typ av verksamhet. Mycket hänger väl på vad det blir för villkor för UK vid utträdet tänker jag.

   Det jag tänkte med "ingen påverkan av Brexit" var att bolagen verkar på en hemmamarknad och rimligen inte har något större beroende av UK:s import/export. Men som du är inne på så finns det en risk att verksamheten påverkas till följd av krympande ekonomi i stort.

   Tack för bra input och kommentar!

   Radera