2018-12-16

Årskrönika 2018

Året börjar gå mot sitt slut och det är dags för den femte upplagan av

z2036 Årskrönika 2018

Det handlar om årets främsta prestationer i olika ekonomirelaterade kategorier baserat på mina högst personligt subjektiva och ovetenskapliga bedömningar.

Årets aktie
Börsåret har varit svängigt och som vanligt med inslag av raketer såväl som sänken. Trogna läsare vet att jag har nosat upp en sektor som jag tror växer fint på sikt, nämligen den kring husdjur.

Inom denna sektor hittar vi årets aktie: Swedencare


Aktien fick komma in i min globala tillväxtportfölj efter att ha presterat fint i småbolagsportföljen och under året har kursen utvecklats starkt även om den backat lite på sistone.

PlaqueOff - om hunden själv får välja? :-)

Tidigare års vinnare
2017 Activision Blizzard
2016 Boston Pizza
2015 Fingerprint

Årets preferensaktie
Jag har numera övergett preferensaktier i och med att SAS-preffen löstes in nyligen, så sannolikt är det sista året denna kategori får vara med.

Men när jag grävde lite bland familjens övriga portföljer så hittade jag faktiskt en preff och som har utvecklats helt ok under 2018 och får bli årets vinnare: ZetaDisplay Pref

Tidigare års vinnare
2017 Pegroco
2016 Tobin
2015 SAS

Årets podd
Min konsumtion av ekonomipoddar är fortsatt stor även om jag inte lyssnar riktigt lika mycket som förr. Men det är fortfarande ett givet inslag till och från jobbet samt i löparspåret.

För min egen del har jag gästat tre poddar under året varav ett avsnitt inte är ute ännu men mer om detta i årets retrospektive-inlägg som jag sannolikt kommer att skriva strax innan nyår.

Det är kul när välkända bloggare dyker upp i poddsammanhang och Petruskos återupplivning av Fondpodden får nog anses vara årets poddnykomling i alla fall.

Bland de äldre poddarna tycker jag att Börspodden fortfarande hög klass och kan ge lite intressant input kring olika bolag.

Vinnare detta år tycker jag är Market Makers som levererat hög kvalitet på innehållet hela året och bjudit på intressanta gäster, case såväl som övergripande bra tänk och snack om börsen.

Tidigare års vinnare
2017 Kvalitetsaktiepodden
2016 Prata Pengar
2015 Kapitalet (hette Fondpodden på den tiden)
2014 Sparpodden

Årets kommentator
Kommentarer är det som inspirerar mig mest att skriva 1-2 inlägg per vecka så det är ingen underdrift att säga att jag uppskattar väldigt mycket när du som läsare tar dig tid att kommentera mina inlägg.

Det är svårt att utse en vinnare i denna kategori då året har bjudit på en hel del bra kommentarer men årets kommentator får ändå bli bloggaren Utlandsutdelaren som kommenterar klokt och intressant då och då.

Tidigare års vinnare
2017 Investera-pengar
2016 Lars

Årets inspiratör
Det finns en hel del personer därute som inspirerar avseende ekonomi och det är svårt att välja ut bara en men till slut har jag bestämt mig vem som ska få utmärkelsen i år i alla fall.

Årets inspiratör är Elin Agorelius som numera jobbar på Ung Privatekonomi. Hon har medverkat i många utav årets sändningar #uppesittarkväll och även skrivit olika intressanta artiklar såväl som anordnat aktiepromenader.

Du kan läsa mer om henne i denna intervju av Miljonär innan 30.

Tidigare års vinnare
2017 Anna Svahn

Årets twittrare
Twitter kan vara både en tidstjuv såväl som guldgruva beroende på vilka du följer och vad du läser.

Jag följer 404 olika konton och årets twittrare går till Erik Hansén vars spaningar och grafer alltid är intressanta att ta del av.

Tidigare års vinnare
2017 Alexander Eliasson
2016 Adnan Chian

Årets bloggare
Jag har mer och mer dragits åt globala aktieinvesteringar och denna bloggkategori är numera min favorit. Men jag läser även mer renodlade ekonombloggar och så kallade "frihetsbloggar" och den sistnämnda kategorin har verkligen fått sitt genombrott 2018 och begreppet FIRE har figurerat i många mediala sammanhang vilket jag tycker är kul.

Utifrån mina globala preferenser så går utmärkelsen årets bloggare går till en veteran i sammanhanget och tillika kollega till mig: Gustavs aktieblogg

Det kanske osar lite jäv kring detta men om jag ser till vilka inlägg jag ser fram emot mest så hamnar Gustavs söndagsinlägg i toppen. Det som avgjorde sedan i slutändan var intervjun med bolaget Decisive Dividend som verkligen gav stort värde för oss som är intresserade av bolaget.

Tidigare års vinnare
2017 Långsiktig Investering
2016 Framtidsinvesteringen
2015 Gottodix
2014 4020

---

Detta var min årskrönika för 2018.  Vill du läsa tidigare krönikor så finner du dessa här:

Årskrönika 2017
Årskrönika 2016

Vem/vilka är dina favoriter inom respektive kategori?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Avanza
Bildkällor: z2036, Avanza, Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

18 kommentarer:

 1. Tack Stefan! Förstås en konsekvens av att du skriver många intressanta blogginlägg som inspirerar till kommentarer. Nog också ett uttryck för att jag har haft mindre tid att skriva egna blogginlägg i år så det har blivit fler kommentarer istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv återigen, jag ska bli bättre på att kommentera andras bloggar framåt tänker jag då jag vet hur mycket det betyder och gör inläggen mer intressanta.

   Ha en bra avslutning på året!

   Radera
 2. Mycket hedrande och stort tack! Även om jävsfrågan är svår att vifta bort :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket välförtjänt IMHO oavsett att vi är kollegor till vardags, ser fram emot fler inlägg!

   Radera
 3. Jag hade inte koll på Swedencare innan du skrev om dem. Då tyckte jag det var alltför dyrt, men kommer de ned emot 35-40 så kan jag tänka mig en post. De är ju rätt beroende av en produkt, samtidigt som konkurrensen är hård. Jag undrar om de når sitt omsättningsmål, det blir nog en försening där.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. 35-40 vore attraktivt och gissar att Öresund och fonderna kommer att passa på att tanka i så fall.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Kvalitetsaktiepodden är nog trots allt årets bästa aktiepodd. Kvalité rakt igenom och en röd tråd visavi tidigare poddavsnitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en av mina favoriter och vann i fjol, tack för kommentar!

   Radera
 5. Trevligt inlägg och bra att en kan se de tidigare årens vinnare! Jag följde med dig när du köpte SAS Preffarna tidigare i år och blev väl lite besviken på att de löstes in såhär 2mån tidigare än beräknat. Nu åkte den slanten in i WPC istället och förutom Akelius är det nu tomt på preffar i portföljerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var lite snöpligt med en inlösen lite tidigare än väntat. WPC känner jag inte till så väl men Akelius är väl stabil i någon mening. Jag har köpstopp i fastighetssektorn och prioriterar innehav med nettokassa.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 6. Trevligt inlägg som vanligt tack för ditt bloggande :)

  Har en fråga ang Nordnet innan hade dem väl cortage fritt till 80.000kr men har dem ändrat se så det bara är cortage fritt i 6 månader nu?

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte detaljerna men jag har hört talas om att någon sorts tidsbegränsning har införts vilket förstås är synd. En variant är att skapa konto hos Avanza som har 50 000 courtagefritt utan tidsbegränsning (vad jag vet) om man tappar sin courtagefrihet hos Nordnet. Bägge aktörerna har sina fördelar och då kan man nyttja den mäklare som passar bäst för varje case.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 7. Okej! Ja precis men har allt hos avanza redan idag och sprar till barnen i en BarnKF så tänkte dem skulle få slippa cortagen därav tänkte jag flytta över de till Nordnet men de va de ju inte värt för 6 månader bara.

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, då förstår jag läget. Courtage är en viktig parameter men inte allt och jag tycker nog att minicourtaget på 0,25 % är rimligt oavsett.

   Radera
 8. Saknar Månandens aktie! Har följt och låtit min dotter handla efter de dina valt. Handlar du själv åt dem nu eller har något fått upp intresset för de? SKulle vara intressant att se dina val till dom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknar också Månadens aktie! Jag sköter placeringarna nu och jag kanske gör ett inlägg om hur portföljerna ser ut runt årsskiftet. Jag ska även försöka komma ihåg att skriva om vad jag köper i mina inlägg inför #uppsittarkväll.

   Tack för kommentar!

   Radera
 9. Riktigt snyggt inlägg. Synd att du missat den allra bästa av bloggar dock ;). Vi får kämpa på och kanske kommer vi med nästa år ;).

  Ha en riktigt god fortsättning Stefan!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar er blogg mycket så man vet aldrig hur det blir kommande år. :-)

   God fortsättning!

   Radera