2018-12-26

Retro-/introspective 2018

2019 närmar sig och jag tänkte summera 2018 avseende mitt aktiebloggande såväl som utifrån min yrkesroll som pensionsspecialist. Sedvanligt förbehåll för navelskådning är på sin plats således :-)

När tidvattnet dragit sig tillbaka...

Januari inledde året händelserikt på många sätt och det började med att jag löste in min bilportfölj för att finansiera familjens nya (bättre begagnad) bil.

Strax därefter så hörde Jacob Bursell av sig och bjöd in mig till en av mina favoritpoddar Kapitalet. Där fick jag prata om min Sparkalkylator vilket jag förstås tycker var kul då den förtjänar än större publik.

Senare samma månad så var jag nominerad till årets pensionsspecialist av branschtidningen Pensioner & Förmåner vilket var hedrande även om jag inte vann titeln i slutändan.

Januari avslutades med min första återbetalning av utländsk källskatt vilket var trevligt på alla sätt.

Mitt näst mest lästa inlägg genom tiderna skrev jag i februari och kanske var det titeln Exit som lockade till läsning.

I april så lanserade jag en ny version av mitt verktyg MyDividends: Dream On Edition. Då jag ändå hade dammat av mina kunskaper i JavaScript så lanserade jag sedan det nya verktyget Mina innehav för att enklare kunna visa hur mina portföljer är sammansatta för de som inte har tillgång till Shareville. Sen av bara farten blev det även en ny version av den populära Sparkalkylator Deluxe.

Under sommaren var det med en viss sorg som Månadens aktie lades på is på grund av vikande intresse från min dotter Ebba som prioriterar andra ting som tonåring numera.

Jag har under året recenserat en del böcker och min favorit bland dessa är Marcus Fridells bok om investmentbolag.

Marcus hade jag sedan äran att träffa på mässan INVEST360 tillsammans med andra bloggare som Gustav "Gustavs aktieblogg" Jonsson, Henning "Investerarfysikern" Hammar och Magnus "Fundamentalanalysbloggen" Andersson bland andra.

På mässan träffade jag även Fabian Franzén och Niklas Aldén och passade på att spela in ett avsnitt av Market Makers podd som i skrivande stund ännu inte är publicerat.

Under hösten så gästade jag Avanzapodden för att prata om försäkringar vilket blev uppskattat sett till lyssnarsiffror och feedback.

Bloggen lockar fortfarande en hyfsat stor publik i sammanhanget ekonomiblogg men jag märker av mindre antal sidvisningar jämfört med tidigare år. Kanske är det börsklimatet som spökar?

Mina portföljer nådde nytt all time high i slutet av augusti men har tappat en hel del sen dess med ständigt nya noteringar i max drawdown.

Oavsett sur börs så fortsätter jag ändå som vanligt med bloggen såväl som med mina aktiestrategier och hoppas att 2019 kan erbjuda en intressant börs och många spännande case.

Jag önskar Er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Bildkällor: Stefan Thelenius

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

14 kommentarer:

 1. Bloggen är intressant att följa. Givetvis minskar sidvisningarna när börsen faller och intresset för aktier minskar. Tror det gäller precis alla bloggar. Situationen påminner inte så lite om den som drabbar en förvaltare av en aktiv aktiefond. I morgon är det Torsdag och Stockholm öppnar efter helgerna. Det har funnits gott om tid för de flesta att känna på sig en massa saker och oroa sig för än det ena och än det andra.

  Jag tror att det utan vidare öppnar ner 4% imorgon. Den aktive förvaltaren tvingas nu sälja massor av aktier billigt då kunderna vill komma över kontanter. Det är nu han skulle vilja köpa men det går inte. Vilket kommer att driva på nedgången ytterligare. När börsen står i zenit flödar pengarna in i fonden. Nu finns det få aktier till bra priser men det måste köpas än då. Det gamla vanliga med andra ord. Det köps när det skall säljas och säljs när det skall köpas.

  Vad kan Lundberg handlas för imorgon? Redan ner 100kr från toppen. Hufvudstaden? En kvalitetsaktie som Skanska? Det är nu intresset skall vara på topp. Istället kommer missmod och panik råda imorgon. Finns inget nytt när det gäller aktier.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man har verkligen en fördel som individuell investerare i dessa tider då man kan vara långsiktig och inte bry sig om flöden.

   Tack för en bra kommentar Lars!

   Radera
 2. Superintressant att följa din blogg. Tack för detta året.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
 3. Lustig avslutning, " Oavsett sur börs så fortsätter jag ändå som vanligt ". Det är ju inte alls av ondo med fallande börs emellanåt. Det är ju då många tillfällen uppstår och så länge man är nettosparare så kan dessa lägen tas tillvara. Personligen har jag sista tiden ägnat tid åt att uppdatera min shoppinglista. Alltså sett över vilka bolag jag tidigare varit intresserad av men sett som för dyra.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar formuleringen! ;-)

   Jag befarar att många får kalla fötter vid en sur börs men som du säger så är nedgångar bra tillfälle att shoppa "fynd".

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. "fundamentalistbloggen" hahaha älskart! han kan bli lite fundamentalistisk kring sina innehav ibland :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oops, typo, korrigerar genast.

   Magnus har en viss stil men är nog mer fundamental iaf :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Tack för detta år!

  Alltid kul att besöka din blogg =)

  Önskar dig allt gott och att det nya året firas in. Rejält!

  Underbara tider nu!

  /Sofokles

  SvaraRadera
 6. Fortsätter att läsa dina inlägg för inspiration och tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra, tack för feedback och kommentar!

   Radera
 7. Hej Stefan,
  Under året 2018 uppfann jag din blogg och sen dess har du varit en av mina favoriter. Tackar för innehållsrika inlägg under året och de inspiration och tips som bidragit till. Jag kommer att fortsatt följa din blogg och läsa dina inlägg.
  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul men en relativt ny läsare, hoppas kunna fortsätta inspirera 2019.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera