2018-12-20

#uppesittarkväll december 2018

EFN:s webbsändning #uppesittarkväll har redan varit men idag är det den "riktiga" uppesittarkvällen då årets sista löneutbetalning sker imorgon för de flesta.

#uppesittarkväll

Då värderingarna har kommit ner en del till följa av börsfrossan så tycker jag att antal köpvärda aktier är flera än på mycket länge. Men är det läge att köpa fler aktier?


När det gäller min belånade utdelningsportfölj Global Dividend 1.2xL så kan man se ovan att hävstången ligger över min målnivå på 1.2xL till följd av minskat portföljvärde. Så denna månad blir det inga köp utan månadssparandet går till amortering på skulden så att hävstången kommer ner till 1.20x för att vara exakt.


Om mina bolags aktiekurser skulle fortsätta resan nedåt så blir det till att amortera istället för att köpa fler aktier. De löpande utdelningarna hjälper till i detta och underlättar belåningsstrategin. Givet att utdelningarna bibehålls eller höjs så blir det finfin direktavkastning på eget kapital.

Men helt köpstopp är det inte då jag månadssparar regelbundet i min nordiska småbolagsportfölj. Så tänkte jag passa på att öka i Swedencare då den har kommit ner en del i pris och bolagets produkter borde vara relativt okänsliga för konjunktur tror jag.

Ni som följer mig på Shareville vet att jag stuvat om lite i småbolagsportföljen på sistone och den ser nu ut så här:

Hur gör du med ditt regelbundna sparande denna månad?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Nordnet,  z2036, Shareville


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

12 kommentarer:

 1. Gör inget speciellt. Ligger för närvarande en bra bit över min mål nivå på hävstång men ser den mer som en riktlinje. Omsätter ca 25% av kapitalet årligen i form av utdelning + spar. Siktar på nå målet genom att öka EK. Korrigeringen är välkommen även om den svider lite. Utdelning ligger dock på all time high

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att se upp för margin call/sämre ränta bara - min nivå på 16,67 % belåning är för att ha god marginal till gränserna samt för att det svider lite extra med hävstång i nedgång.

   Min utdelning är på ATH med, tack för kommentar!

   Radera
 2. @Jahadu

  Är du runt 30% likvid nu när du inte gör något speciellt? Din kapitalallokering?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tolkar det som Jahadu nysparar + återinvesterar utdelning i storleken 25 % av eget kapital / år så antingen är kapitalet relativt litet alternativ så är sparkvoten modell större :-)

   Radera
  2. Faktiskt inget av det, snarare ett gott kassaflöde.

   Portföljen är huvudsak HY sedan mitten av 2017, relativt stor portion REIT + LP. Ligger på ca 6,5% yield på EK, kombinerat med spar a 10% av EK + passiv inkomst från illikvida tillgångar a 8,5% av EK. Brukar även ramla in en och annan windfall från arbetsgivaren.

   Ligger just nu på 22% belåningsgrad. Målet är en hävstång i intervallet 1,15-1,25x men aldrig över NNs lägsta ränta.

   Radera
 3. Hej Stefan.
  Månadsköp ångar som vanligt 100% Avanza Global. Fullinvesterad och börsen sköter sig långsiktigt. Lycka till.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt, månadssparande är grymt!

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Kommer att spara som vanligt, samt återinvestera utdelningarna. Flertalet amerikanska aktier börjar komma ner på fina nivåer, t.ex. Main Street Capital pga det paniksälj som pågått under några dagar. Jag kan inte se att något fundamentalt har ändrats i bolagens NAV, utan tolkar det kortsiktigt som "börsfrossa".

  På svenska fronten kommer investeringarna att bli något försiktigare. Kanske en slatt Telia och Kinnevik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Main på dessa nivåer är nog inte fel, tack för att du delar med dig!

   Radera
 5. Låter klokt att minska belåningen något när risken ökar under lågkonjunktur.

  Samtidigt går jag i tankar om att gå upp till 20 procent på sikt för att utnyttja att aktierna nu handlas billigare. Då ska det dock vara aktier som Axfood, Castellum, Investor eller Kopparbergs som handlas till premie och de gör de inte riktigt ännu. Minskade belåningen till 8 procent idag med löneinsättningen vilket ger utrymme att handla för ett par procent. Tror dock att jag avvaktar nyårshelgen för att slippa dubbelbeskattas på årets sista kvartal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har som strategi att ha 1.2xL i hävstång i vårt och torrt (dvs 16,67 % belåning) och det medför att jag inte kommer att köpa i någon större utsträckning så länge aktierna trendar nedåt. Återstår att se om denna strategi är smart, hoppas det!

   Skatteeffekten av att vänta med investeringen är relativt liten med den låga statslåneräntan så det handlar mer om man tycker det är ett bra köpläge eller om man tror att det blir bättre längre fram tycker jag.

   Axfood känns som en bra kandidat att plocka in i allmän nedgång då den rimligen borde vara ganska ocyklisk. Jag passar fastighetsaktier då jag tror dessa kan få det tufft kommande år men Investor känns köpvärd och är nog vettigt att öka i tror jag.

   Tack för kommentar!

   Radera