2015-11-29

Sparkonto på steroider?

I dessa lågräntetider så är det svårt att hitta placeringar som har låg risk men ändå anständig avkastning.

Jag tror mig ha hittat några aktier med hög avkastning och där risken är relativt begränsad på kort sikt och många utav dessa har jag skrivit om i min bloggserie Pengarna på banken?

Min portfölj Bil 2020 (målsparande 100 000 - 120 000 till nästa bilköp om ca 4 år) innehåller några av dessa samt andra aktier med frekventa utdelningar.

Portföljen är långt ifrån riskfri men direktavkastar bra och volatiliteten är lägre än börsen generellt.

Då en del av aktierna är från nordamerika så finns det en valutarisk förstås men min tro är att kronan får svårt att hävda sig mot dessa dollars i närtid.


Portföljen består av 7 aktier men jag är på jakt efter fler liknande så att den enskilda bolagsrisken minskar, tips mottages tacksamt :-)
Denna portfölj redovisar jag härmed i exakta siffror så man får en uppfattning om den absoluta risken mätt i kronor utöver procent.


YoC ligger på nästan 8,5% och utdelningarna varierar mellan 100-300 per månad som återinvesteras tillsammans med 1000 kr i månadssparande (motsvarar värdeminskningen på bilen ungefär).

Att värdet motsvarar inbetalningarna beror på att när jag startade portföljen köpte jag preferensaktier med direktavkastning 5-7% som sedan snabbt tappade i värde och jag stoppade ut mig då jag tyckte mig kommit på andra tankar. Sedan dess har värdeutvecklingen gått åt rätt håll.Däremot om man summerar totala värdeutvecklingen för portföljen fram tills nu så hade ett sparkonto presterat lika bra/dåligt men jag tror nuvarande allokering har stor sannolikhet att överträffa sparränta fram till år 2020 eller vad tror ni?

7 kommentarer:

 1. Jag vill påstå att med 4-5 års sparhorisont skall det mycket till för att en aktieportfölj av relativt stabila aktier inte skall lyckas överträffa ett sparkonto :-)

  Du skulle kunna kika på att lägga till HCP eller en av mina favoriter OHI. Har du lite is i magen skulle du kunna chansa på Kinder Morgan också. 8% direktavkastning men oljan behöver nog vända i pris de närmaste åren för att det skall kunna fortsätta. Fina utdelningshöjare allihopa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar!

   HCP och OHI skulle kunna funka, tog O före då den förhoppningsvis balanserar risken mot Northwest lite

   Radera
 2. Hej! Lite intressant att veta hur du tänker gällande återinvesteringen. Köper du i 1-2 företag per månad och då kanske de som är mest gynnsamma att gå in i för stunden eller fördelar du de ca 1300kr på samtliga innehav (vilket pengarna dock inte riktigt räcker till). Tack för en intressant och allmänt grym blog! Mvh Carl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback!

   Jag köper den/de som känns bäst för stunden

   Radera
 3. Tänkte genast på denna
  citat
  "While Gladstone Investment Corporation (NASDAQ:GAIN) isn't a stock you want in your portfolio if you are seeking to beat the market with a pure growth strategy, it may be the perfect stock if your goal is safe stable cashflow. "

  Fullständig länk --> http://seekingalpha.com/article/3698686-buy-gladstone-investment-corp-for-the-stable-9_7-percent-yield

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tackar för tips och kommentar!

   Ser mycket intressant ut i en första anblick, kommer kika mera på denna.

   Radera
 4. Tack för en mycket bra kommentar, angående rubrikssättning så försöker jag medvetet provocera/sticka ut hakan just för att få ifrågasättande bland annat. Steroider i min värld har ofta negativa biverkningar även om prestationen ökar.

  Som jag skrivit lite om förut angående preferensaktier så bör dessa väljas med omsorg och de som återfinns i denna portfölj är något mindre räntekänsliga samt kommer sannolikt att lösas in i närtid vilket i teorin borde minska nedsidan på kursen.

  Däremot REIT kan mycket väl ta stryk om börsen dyker generellt och/eller om riskfria räntan stiger.

  Sammantaget givet att det inte sker en bolagshändelse så tror jag att sammansättningen ovan sannolikt kommer att slå ett sparkonto på 4 års sikt men det finns givetvis inga garantier.

  Jag tror lite räkneövningar kring detta förtjänar ett eget inlägg framöver.

  SvaraRadera