2015-11-07

Veckan som gått: 2015-45

Veckan som gått har innehållit en hel del.

Vi kan börja med en fantastisk höstbild som min fru tagit i veckan. Matematikern i mig gick igång på fraktalmönstret före färg och form :-)


---

Måndags startade med ett frukostmöte med Nordnet där de presenterade sin "Supermarket", dvs 6000 börshandlade produkter courtagefritt och igår fredags kontrade Avanza med att inkludera svenska ETF:er i minicourtage från 1 kr. Så en uppdatering av min jämförelsetabell är på sin plats:

NordnetAvanzaKommentar
Svenska aktier1 kr / 0,25%1 kr / 0,25%
Norska aktier1 kr / 0,25%1 nok / 0,25%
Danska aktier1 kr / 0,25%1 dkk / 0,25%
Finska aktier1 kr / 0,25%0,95 eur / 0,25%
Nordiska ETF:er1 kr / 0,25%1 kr / 0,25%
USA9 kr / 0,25%1 $ / 0,25%
Kanada9 kr / 0,25%1 cad / 0,25%
Tyskland9 kr / 0,25%ca 175 kr / 0,25%
Bästa låneränta0,99%2,14%AVA Silver, 1,74% platinakund
Realtidskurser29 kr / mån0 kr / mån
Räntebevis99 kr0 kr
Certifikat/Minifutures0 kr0 krNN större utbud courtagefritt

Tack Avanza och Nordnet för att ni fortsätter att vara på (små)spararnas sida!

---

Utdelningar från Boston Pizza Royality Income Fund, Atlas Copco, Verizon och AT&T fyllde på kassan som användes till...

Köpte flera Clas Ohlson, Tobin Properties, ABB, Saltängen till Globala utdelningsportföljen då dollarn är dyr för närvarande och amerikanska aktier gått bra på sistone.

Till min Small cap-portfölj blev det köp av G5 och Svedbergs, återkommer med separata inlägg om denna portfölj längre fram.

---

Vi konstaterade hemma att min fru sparat ca 100 000 på att hon har gått till och från sitt jobb under 15 års tid. Bra vardagsmotion och sparad krona!

---

Activision Blizzards köp av King var en av veckans snackisar på jobbet och på sociala medier. Jag tyckte att det spontant kändes dyrt med 50 miljarder men efter Aktieingenjörens utmärkta analys (veckans blogginlägg bland bloggrannarna) så kanske inte ändå? Jag har "lovat" att räkna lite på bolaget vilket jag återkommer om.

---

Mitt flyttade bolån hann precis slutföras innan SBAB höjde räntorna med 10 punkter.

Slutsats: *suck*

Mer regleringar kring bolån tycks vara fortsatt populärt, ett skuldtak baserat på nettoinkomst är nu på tapeten (undrar om utdelningar räknas?). Jag gillar inte generella regler utan tycker ett bolån är ett kontrakt mellan långivare och låntagare och villkoren bör anpassas efter situation och total risk.

---

Signaturen "S" tipsade om Coops MedMera-kort som efter lite granskning tycks vara det ultimata betalkortet, återstår att övertala min fru om ett byte av kort och kod.

---

Nicklas @Investeraren Andersson och Olle @Snaljapen Qvarnström briljerade i ett videoinlägg hos Placera!

Detta gav mersmak och jag hade nog hellre sett att de pratade längre om en aktie istället för tre. Tror formatet skulle bli framgångsrikt, kanske "veckans aktie med bloggaren x" ;-)

Vad tror ni?


12 kommentarer:

 1. Ang. Coops kort så blir åtminstone lite av din förhandling med frugan enkel, du kan själv välja kod!! (Coop medmera mer)

  SvaraRadera
 2. "Generellt" är det helt sjukt med +100 års amortering på bolån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att man bör amortera förslitning och värdeminskning löpande eller tills man nått "lagom" nivå. Lite tankar om det här

   Radera
 3. Tackar för den komplimangen =).

  När det gäller skuldlånekvoten är det ett typexempel på vad jag hatar med statlig intervention. För majoriteten av alla kunder räcker redan 15 % egenfinansiering för att sätta en gräns för hur mycket man kan låna. De som däremot påverkas är personer som har någon form av specialfall som t.ex. en av mina vänner som studerar till civilingenjör men har gott om pengar på banken och är gift med en läkare i en storstadsregion. Många banker har varit griniga men Handelsbanken har varit villiga att ge dem ett lån och rent krasst så krävs det att läkaren blir arbetslös eller att den blivande civilingenjören inte får jobb samtidigt som räntan tredubblas för att de ska få problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig, tack för din analys o kommentar!

   Radera
 4. Vilket av Coops kort är det du tycker är det ultimata kortet? Alla fyra verkar ha sina styrkor och svagheter.

  Apropå bolån så håller jag med om att lån borde vara en deal mellan banker och låntagare och därför tycker jag det första steget måste vara att minska den statliga subventionen av lånen (via ränteavdraget). De pengarna ger högre priser, högre lån och hamnar hos bankerna. Oavsett avsikt så fungerar inte den svenska bostadsmarknaden och att pumpa in pengar via subventioner gör det bara värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MedMera Mer verkar vara ett grymt kort om man omsätter mycket pengar i hushållet trots årsavgift på 249, kommer nog skriva ett inlägg om detta framöver.

   Att ändra spelregler för bostäder ska man vara försiktig med enligt min mening men visst skulle jag kunna tänka mig minskade ränteavdrag mot minskade skatter på sparande.

   Radera
 5. Bästa kortet enligt min mening är OKQ8 kortet VISA. 1% som du får på alla köp överallt förutom hos Preem mm och inga avgifter samt Varje kvartal får du en kupong som du löser in på närmaste OK mack och får reda pengar i handen. Alltså inget tvång att handla på COOP (som är väldigt dyrt i mitt tycke) utan man kan göra vad man vill med pengarna.
  Bara genom att handla majoriteten av mina köp på LIDL, som har väldigt bra kvalitet och är billiga, så sparar jag mycket pengar jmf med att handla på COOP.
  Men det är klart gillar man COOP så kanske det är bra. Annars är OK bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OKQ8 tycks vara konkurrenskraftigt tillsammans med Preems motsvarighet, ska kika på dessa tillsammans med MedMera o se vad som verkar vara bäst för oss (frugan börjar mjukna...) :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Hej! Jag har provat ditt spreadsheet en gång tidigare men fick då det inte att fungera. Stämmer det att kurserna uppdateras automatiskt i realtid. Isåfall är jag sugen på att prova det en gång till då jag just nu gör veckorapporter i Word med manuell ifyllning...
  hwasp
  hwaspinvest.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kurserna uppdateras automatiskt med 15-20 minuters fördröjning, dvs fullt tillräckligt för en långsiktig investerare.

   Det är viktigt att man får tickern rätt i spreadsheetet men i övrigt bör det inte vara något problem, hör av dig om det strular.

   Tack för kommentar!

   Radera