2015-11-10

Småbolag: Firefly

Från ett samtal om börsen med en kompis kompis sent på en flyttfest för några månader sen:

"Har du kikat på Firefly? Jag jobbar där och vi går bra och anställer hela tiden."

"Firefly? Känner knappt till namnet vad gör ni?"

"Avancerad utrustning för brandsäkerhet, tror aktien är ganska dyr nu men köp runt 25 är nog en bra nivå."

Med förbehåll om att ovanstående samtal inte är 100% korrekt återgett så är det nog i alla fall ganska nära utifrån min minnesbild, även om man kanske inte var vid sina "sinnes fulla bruk" efter en hård dag med bärande av tunga flyttkartonger och några flyttöl på det.

Nyfiken på bolaget och med kompisens kompis optimism (hen är ej insider) i ryggen gjordes ett lite köp i slutet av september strax under 30 kronor till min småbolagsportfölj.


 1. Firefly är en global aktör som erbjuder innovativa brandskyddslösningar baserade på högkvalitativa egenutvecklade produkter och tjänster till kunder inom industri och infrasystem. Bolaget har mer än 40 års erfarenhet av att leverera system till ledande processindustrier. Firefly har två affärsområden; Industriapplikationer och Infrasystem. Till affärsområdet Industriapplikationer hör kundanpassade system, som övervakar industriella tillverkningsprocesser inom bland annat träbearbetning, mjukpapper, livsmedel, biobränsle samt processer i värmekraftverk. Affärsområdet Infrasystem omfattar system för övervakning av infrastruktur, såsom tunnelbanor, tåg-, väg- och kabeltunnlar. 
Tittar vi lite på kursutvecklingen i år så har aktien gått starkt och mer än fördubblats.


Så här säger företaget om framtiden i senaste kvartalsrapporten:
Utvecklingen under perioden bekräftar att Firefly verkar på en marknad som erbjuder långsiktigt goda tillväxtmöjligheter. I linje med den strategi som har beslutats kommer organisationen fortsatt att förstärkas och nya produkter och applikationer kommer att lanseras under de kommande åren.
Den relativt höga orderstocken vid periodens utgång förväntas leda till fortsatt ökad omsättning under andra halvåret. Trots de ökade kostnader som bolagets expansion medför gör styrelsen bedömningen att årets rörelseresultat väsentligt kommer att överstiga föregående års resultat.
När det gäller lite nyckeltal baserat på rapporten kan man konstatera:
 • P/E: 22
 • P/S: 1,5
 • Direktavkastning: 1,64%
Inte billigt kanske för att vara ett litet småbolag (börsvärde 220MSEK) men givet fortsatt ökad försäljning och god lönsamhet (12% vinstmarginal) så ser det spännande ut tycker jag.

Det som är tilltalande är att de säljer och verkar i många länder och har många produktområden vilka alla bidrar positivt till orderingång och resultat som jag förstår det. Detta minskar risken något tror jag även om det givetvis skulle slå hårt om större ordrar skulle ställas in eller liknande händelse.

Likviditeten i aktien är ganska dålig vilket inte är ovanligt när det gäller småbolag. Så man får räkna med stor spread och tvära kast.

19 november kommer rapporten för Q3 och det blir spännande och se om den goda utvecklingen kan hålla i sig.

Tveksam?

Smaka på tickern: FIRE

*Brasklapp*******************************************
* Familjen Thelenius ligger lång i Firefly          *
*****************************************************7 kommentarer:

 1. Vilka affärsområden är det som växer i Firefly? Jag vill minnas att de har en hel del verksamhet inom både sjöfart och oljeterminaler.

  Sedan måste jag säga att jag är sjukt förvånad att de vuxit så mycket de senaste åren. Jag trodde att de hade svårt att få till tillväxten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag kan läsa av kvartalsrapporten så är de uppdelade i 2 affärsområden: Industriapplikationer och Infrasystem.

   Industriapplikationer står för den solklart största delen och den tycks vara uppdelad mot bioenergi, kraftvärmeverk, mjukpapperstillverkare, boardindustri och återvinning. De säger själva att de olika delarna bidrar ganska lika storleksmässigt vilket tilltalar mig.

   Infrasystem verkar mera vara av typen sällanköp med lång säljprocess så skulle det rassla till där blir det säkert än mer trevlig utveckling gissar jag.

   Något kring olja eller sjöfart har jag inte hittat i någon text.

   Tack för din kommentar och för att du får mig att tänka till lite extra på det jag skriver :-)

   Radera
  2. Tack själv, det här är antagligen ett typexempel på den typ av bolag jag vill investera i. Har bara aldrig hunnit på dem.

   Radera
  3. För er som är med i Shareville så finns det lite intressanta kommentarer inför rapporten: Firefly shareville

   Radera
 2. Nyfiken frågar, har du reglerat/formulerat på något sätt vad du, vill, kan, kan inte etc, ingå i din "småbolagsportfölj"?
  /AS

  SvaraRadera
 3. Inga absoluta regler annat än att 10-15 innehav är lagom tror jag.

  Försöker hitta en balans mellan förhoppningsbolag typ GWS och stabila som eWork.

  Tack för kommentar!

  SvaraRadera
 4. Rapporten kom in bra tycker jag, känns som ett av de mer spännande innehaven på både kort och lång sikt:

  * Orderingången ökade med 51 % till 141,7 mkr (93,9 mkr)
  * Orderstocken ökade med 23 % till 50,3 mkr (40,9 mkr)
  * Omsättningen ökade med 36 % till 128,3 mkr (94,4 mkr)
  * Rörelseresultatet uppgick till 19,2 mkr (3,3 mkr)
  * Resultat per aktie blev 2,51 kr (0,42 kr)

  SvaraRadera