2015-11-02

Nordnet eller Avanza? - Kampen fortsätter

Idag offrar jag en del av lunchen för ett inlägg medans ämnet är "hett" och man är tidigt på bollen.

Som bloggare/privatperson var jag inbjuden på ett frukostmöte i morse för en presentation av Nordnets börshandlade produkter.

Att bli inbjuden i sådana sammanhang är alltid smickrande men samtidigt utmanande då jag försöker hålla mig objektiv och neutral till informationen som ges och inte favorisera någon på andra grunder än prisvärda erbjudanden. Jag vill betona att jag inte har något formellt samarbete/fördelar hos Nordnet eller Avanza (eller någon annan aktör).

Det som presenterades var att Nordnet nu lanserar courtagefri handel för ETP-produkter, dvs certifikat. warranter och andra liknande värdeinstrument.

Avanza har ett liknande upplägg sen tidigare men som jag förstår det så är utbudet större i Nordnets erbjudande då de har flera emittenter knutna till detta.

Personligen tycker jag dessa instrument är ganska svåra att greppa då det är många egenskaper att hålla reda på och den totala kostnaden utöver eventuellt courtage kan vara svåra att beräkna på ett enkelt sätt.

Jag kommer säkert att kika lite mera på det här senare men i dagsläget så är det inget jag investerar i.

Det som skulle kunna vara intressant är index-produkter för exempelvis Asien om man vill komplettera sin portfölj med globala inslag istället för att använda fonder.

Ett av målen med min blogg är att redogöra för prisvärda finansiella produkter och därför tycker jag att en uppdatering av min tabell över skillnader mellan Nordnet och Avanza är på sin plats i och med det som hänt idag.


Om vi nu jämför Nordnet och Avanza på några utvalda egenskaper utifrån en småsparares perspektiv så ser det ut så här:

NordnetAvanzaKommentar
Svenska aktier1 kr / 0,25%1 kr / 0,25%
Norska aktier1 kr / 0,25%1 nok / 0,25%
Danska aktier1 kr / 0,25%1 dkk / 0,25%
Finska aktier1 kr / 0,25%0,95 eur / 0,25%
Nordiska ETF:er1 kr / 0,25%ca 20 kr / 0,25%
USA9 kr / 0,25%1 $ / 0,25%
Kanada9 kr / 0,25%1 cad / 0,25%
Tyskland9 kr / 0,25%ca 175 kr / 0,25%
Bästa låneränta0,99%2,14%AVA Silver, 1,74% platinakund
Realtidskurser29 kr / mån0 kr / mån
Räntebevis99 kr0 kr
Certifikat/Minifutures0 kr0 krNN större courtagefritt utbud 

Skillnaderna mellan de båda minskar kan man konstatera men på vissa områden så skiljer det sig fortfarande lite åt.

Hade räntebevis omfattats av Nordnets nya prisplan så hade det varit mer intressant utifrån mitt perspektiv men det kanske kommer det med så småningom.

Jag fortsätter att vara kund hos bägge då jag tycker att de sammantaget utgör ett mycket starkt och prisvärt alternativ för aktivt (små)sparande.

4 kommentarer:

 1. Använder också både Avanza och Nordnet, men tycker Avanzas webbgränssnitt är överlägset Nordnets. Men till syvende och sist är det ju en kostnadsfråga som fäller avgörande, och där är det ju i princip oavgjort om man inte vill belåna sin portfölj.

  Just möjligheten och flexibiliteten i knockoutlånet har gjort att jag flyttat över mitt nysparande till Nordnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar!

   Jag använder som sagt båda aktivt och exempelvis funktionen kurslarm:

   Nordnets gäller tills vidare / triggerkurs medan Avanzas har slutdatum
   Avanza har larm på i princip alla deras instrument medans Nordnet bara på nordiska aktier/ETF:er

   så de kompletterar varandra där.

   Handlar man för minicourtage som jag gör så gör det heller inte så mycket att kapitalet är uppdelat tycker jag.

   Radera
 2. Jag har också börjat dela upp olika portföljer på olika förvaltare som ett led i en generell riskspridning. Jag tror det är en sund tanke att vidga begreppet "Inte alla ägg i en korg" till att även omfatta vart pengarna finns. Jag känner också att det är bra att veta fördelar, nackdelar och skillnader mellan de olika alternativen så att man kan justera sina placeringar om det sker förändringar som till exempel nu när en positiv förändring sker hos Nordnet. En annan gång kan det vara en negativ förändring som gör att jag kanske vill styra om tillfälligt eller flytta kapital och då är det bra att veta hur saker och ting fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som du är inne på samma spår som jag och inom en snar framtid kommer det ett inlägg om diversifierad bankstruktur som kanske kommer vara av intresse.

   Tack för kommentar!

   Radera