2016-02-07

Do the REIT thing? - Introduktion

Som utdelningsinvesterare så är man på ständig jakt på stabil direktavkastning och många av oss hamnar ofta i fastighetsaktier av något slag.

Utöver vanliga fastighetsaktier som exempelvis Castellum så finns det ett stort antal preferensaktier som har hög utdelning men en kanske mer spännande typ är fastighetsaktier av typen REIT.


Vad är då en REIT?

I korthet kan man säga att en Real Estate Investment Trust (REIT) är ett noterat fastighetsbolag som delar ut nästan hela kassaflödet/vinsten för att på så sett få skattemässiga fördelar.

Såvitt jag vet finns det inga svenska bolag av denna typ även om enfastighetsbolagen har vissa likheter så som en stor utdelningsandel.

Jag har REIT-aktier i portföljen sen tidigare men efter att sett ett inslag från Avanza så blev jag nyfiken på att lära mig mera och framför allt att hitta fler bolag så att man kan bygga sig sin egen "REIT-fond" som en del av portföljen.

Tror man likt jag på fortsatt lågt ränteläge så borde REIT och andra fastighetsaktier generera bra avkastning och de passar som sagt ypperligt i en utdelningsportfölj då de delar ut mycket och ofta.

Här är de REIT-aktier som jag äger för närvarande och jag är på jakt efter flera så att den enskilda bolagsrisken minskar.

REITTickerLandDAUtd.frekvensUtdelningKurs
Realty IncomeOUS4.26%Månad2.3855.89
Northwest Healthcare Properties REITNWH.UNCA9.14%Månad0.88.75
Omega Healthcare InvestorsOHIUS7.20%Kvartal2.2831.65
Dream Office REITD.UNCA14.19%Månad2.2415.79
H&R REITHR.UNCA6.98%Månad1.3519.35
Orava REITOREITFI13.14%Kvartal1.29.13

Stort spann mellan direktavkastningen som sannolikt återspeglar risken i respektive bolag.

Detta korta inlägg var en intresseväckare, ämnar återkomma med fler inlägg för respektive bolag jag tittar närmare på.

Vad tror ni REIT-aktier i portföljen? Enstaka eller många?

26 kommentarer:

 1. Finns det någon REIT-ETF med månadsutdelning?

  SvaraRadera
 2. Inte kollat nåt på HCP? 6% DA till dagens nivåer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Valde Omega istället men HCP verkar ha bra historik så den kanske förtjänar en plats.

   Radera
 3. Ser du någon politisk risk kring REIT-konstruktionen och dess fördelar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. REIT verkar ha funnits i minst 50 år i USA så jag antar att den politiska risken är relativt låg där åtminstone men är nog viktigt att kika på vad som gäller för respektive land.

   Bra kommentar, får gräva djupare och återkomma i frågan framöver!

   Radera
 4. Jag gillar förljande analys, även om den är nästan två år gammal. Har du gjort någon analys på H&R? Verkar vara det största kanadensiska REIT.
  http://www.dividendearner.com/best-canadian-reits/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar o länk, ska kika närmare på inlägget.

   Radera
 5. Angående Orava REIT är dividendestimaten för 2015 1,00 €, 2016 -> 2018 0,90 €, källa: Inderes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för info! Både Orava och Dream Office lär kanske bli tvungna att sänka utdelningarna vilket bör ha med i kalkylen.

   Radera
 6. Har du kollat Inovalis REIT? Stabil i allmän nedgång. Kanske inte lika överhettad bomarknad i europa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! Den ska jag kolla in då jag söker bredare geografisk exponering.

   Radera
 7. Mycket intressant! Kanske borde läsa lite om REITs och smyga in ett par i portföljen så småningom! Jag ser gärna fler inlägg kring detta! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar! Håll utkik framöver på bloggen...

   Radera
 8. Hej, det skulle vara intressant att titta på risken i dessa investeringar. Något som du planerar att skriva om i kommande delar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng och tack för kommentar!

   Självklart måste man ställa avkastningen mot risken och ska försöka lista några olika typer av risker i kommande inlägg om respektive bolag.

   Radera
 9. New York Reit. Kolla den också. Funderar på att påbörja köp där. Månadsutd oxå :-)

  SvaraRadera
 10. Hej, Kul att du skriver om REITs - finns en massa olika typer med olika risk och inriktning. Gemensamt är att de kan dela ut sin vinst skattefritt, men de måste dela ut 90 % av vinsten. Således kommer avkastningen främst från utdelningar och mindre från ackumulerade värden i bolaget. Kan rekommendera seeking alpha där man kan läsa mer. Om man är intresserad av utdelningar kan även s k BDCs (Business Development Companies) vara av intresse - varning dock för kraftiga svängningar och låga/sjunkande värderingar.

  >Med vänlig hälsning, Per

  SvaraRadera
 11. Hej - kul att du skriver om REITs. Finns som du skriver många sorter med olika risknivåer. Kan rekommendera Seeking alpha som har mängder med artiklar om olika REITs. En annan typ av företag som kan vara av intresse om man gillar hög utdelning och hög risk är BDCs (Business Development Companies). Högutdelande bolag (t ex mREITs och BDCs) har gått dåligt under det senaste året och värderingarna är låga. Risken är naturligtvis också hög.

  Med vänlig hälsning, Per

  SvaraRadera
 12. Kul att du uppmärksammar REITs, verkar mest vara utskällda i Sverige. Jag har en månadsutdelningsportfölj med bara REITs, http://sparaspendera.blogspot.se/2015/01/manadsutdelningsportfoljen.html (CSG är idag såld för de blev uppköpta.)

  Värt att nämna är att det kan svänga rätt bra i REITs, så fort det blir snack om räntehöjning, vilket det är rätt ofta, dyker kurserna. Ofta för att pengar byter plats, från REIT till andra räntepapper och inte för att det går sämre för bolagen. Så, ska man äga REITs ska man vara långsiktigt och ha is i magen. Men det klirrar fint varje månad när utdelningen kommer in.

  SvaraRadera
 13. Sålde Orava nu, utsikterna i närtid bör nog klarna innan position igen

  SvaraRadera
 14. Man kan säga att många REIT får stryk i skrivande stund, var försiktiga och/eller fynda!

  SvaraRadera
 15. Jag har Plaza Retail REIT (PLZ.UN) sen en tid tillbaka nu vilket funkat bra (hittills i alla fall). Även denna finns på Toronto-börsen (om någon undrar) men som du säger var försiktig och/eller fynda.

  I övrigt har jag redan ovan nämnda Realty Income Corp (O). Fler än 2 st olika har jag dock inte vågat mig på än utan har spritt riskerna.

  SvaraRadera