2016-02-23

Min favorit bland utdelningsaktier just nu

Fick frågan från Avanza:

Vilken utdelningsaktie är din favorit och varför?

Som ni kanske vet så har jag ett antal utdelningsaktier i min globala utdelningsportfölj så det är inte lätt att välja bland alla dessa.

Efter lite funderande har jag nog en favorit just nu i alla fall (kanske ingen överraskning för trogna läsare/följare):

källa: http://www.bpincomefund.com

källa: Avanza

Smaka på dessa ingredienser:
 • 7,5% direktavkastning
 • 5,5% årlig utdelningstillväxt de senaste 5 åren
 • Månadsutdelning

Boston Pizza Royalties Income Fund är noterad sedan 2002 på Torontobörsen i Kanada och baserar sina intäkter främst på försäljningsroyalties från franchisetagare av sportbarkedjan Boston Pizza som har runt 350 restauranger totalt i landet.

Ok, detta låter ju gott men finns det något onyttigt här?
 • Hög utdelningsandel på ca 95% (de har låga kostnader och måste dela ut >90%)
 • Valutarisk CAD/SEK
 • Vissa områden i Kanada går knackigt i spåren av oljekrisen
 • Den framtida tillväxten är knappast oändlig då marknaden är ganska mogen och konkurrensen stor inom genren
 • Det dras 15% källskatt på utdelningarna (får man normalt tillbaka automatiskt i en KF)
källa: Avanza

Tittar man på 5-årsgrafen ovan kan man konstatera att aktiekursen har presterat bättre än index (Kanada) men har haft det motigt under 2015 fram tills nu.
källa: z2036

Lägger man till utdelningarna ovan så har aktien gett en bra totalavkastning över hela perioden.

Årsrapporten var relativt bra och man höjde utdelningen med över 6% så om situationen för oljan stabiliseras så borde nedsidan vara begränsad kan man tycka då bolaget guidar för ett bra 2016.

Vill man ha en aktie med hög direktavkastning och som ofta höjer utdelningen så får man leta länge som oftast då den är en sällsynt kombination. BPF.UN uppfyller dessa egenskaper och förtjänar en plats i en utdelningsportfölj enligt mig.

Ta en lagom stor slice om du tror att detta smakar gott :-)

*Brasklapp*******************************************
*Familjen Thelenius ligger lång i BNF.UN            *
*****************************************************

20 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med där, fyller på portföljen med Pizza kontinuerligt ;-) Den höga DA'n, månadsutdelning & stabil kursuppgång är svårt att spöa.

  Har även hittat en ny favorit i Ocean Yield, som äger div olika frakt och tankfartyg som är utleasade på långa kontrakt. Nästan 12% DA, utd 4 x per år Mars, Juni, Sept & Dec.. plus att kursen är nere på en ganska låg nivå. Bolaget är startat av Aker / Kjell Inge Rökke som även är största ägare vilket borgar för att det ska vara ganska stabilt & säkert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har tipsat om den förut tror jag, ska kolla in den vid tillfälle som sagt. Dock bör man vara försiktig med de som yieldar > 10% men ibland kan risk /reward vara god även där.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Detta smakar. Har köpt 3% av portföljen i Boston Pizza :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som lagom "slice" även om jag har det dubbla just nu.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Nice! Jojomän, jag såg det på ditt portföljinnehav. Själv har jag strategin att alla förluster (inklusive konkurs/insolvens), bortsett kärnaktier ska kunna täckas upp av ett års utdelning. Med de tankarna får inget innehav vara större (åter igen, förutom kärnaktier, för tillfället H&M och Castellum) än 5%. Kanske viktar upp med en slice till i framtiden!

   Radera
 3. Hur såg det ut under finanskrisen? Klarade de av att höja utdelningen eller vart det sänkning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras utdelningshistorik är lite knepig då skattelagstiftningen för kanadensiska utdelningar ändrades för 6 år sen så det är svårt att jämföra siffrorna rakt av. Så om man bortser från den händelsen (som innebar sänkt utdelning) så har de alltid bibehållit nivån minst men oftast höjt.

   Mer info om detta finns i mitt första inlägg om bolaget: http://z2036.blogspot.se/2015/08/boston-pizza-en-liten-smakbit.html

   Tack för bra kommentar!

   Radera
 4. Oj oj oj! Får nog köpa lite av den när lönen dimper ner. Vill ha en slice av deras vinst! :-) Tack för en jättebra blogg - en av mina favoriter!

  Mvh,
  Nybörjaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback och lycka till med investeringarna!

   Radera
 5. Alla högutdelande bolag ska ställas i relation till hur lång tid det tar för en lågutdelare att komma ikapp. Så jag tror nog det kan bli en bra investering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng! Jag tror på en portfölj med både högavkastande och tillväxtsbolag. BPF har lite av båda vilket jag gillar.

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Vart hittar du tex datum för utdelningar på såna här "svårupptäckta" utländska bolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Googla [ticker] dividend

   Tack för bra kommentar!

   Radera
 7. Grym blogg! Bra inlägg detta, jag köpte nyligen ett gäng pizza-aktier idag. Finns det ngn info nånstans om när de betalar ut utdelningarna eller hur stor den är? // P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tackar!

   Månadsutdelningen är på 0,115 CAD/aktie (ca 0,74 SEK) och betalas ut i början i varje månad så i början på april borde du få din första utdelning.

   Lycka till med investeringarna!

   Radera
 8. Hejsan!

  Vad tror du om Boston Pizza vid dessa nivåer? Brukar vara försiktig med att köpa när aktier ser ut att ligga på nästan ATH men är väldigt sugen. Hur ser du på värderingen?

  Mvh
  Alex

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror aktien ligger nära fair value så köp på dessa nivåer är långt ifrån fynd men ändå inte överprisat. Börja med en liten post och känn efter hur det fallit ut efter ett tag innan du går in med mera.

   Lycka till med investeringarna!

   Radera