2019-01-13

Ur- och Skur(investering)?

En metod som jag tillämpar när jag löptränar och som även finns som pedagogisk inriktning inom förskola är "Ur och Skur". För min del handlar det om att jag försöker genomföra mina planerade träningspass utomhus oavsett väder. Nu är det inte 100 % sant då jag undviker att springa ute om temperaturen understiger -10° för att inte dra ner för kall luft i lungorna. Men regn och rusk spelar mindre roll och går att hantera väl med en anpassad och bra klädsel.

På börsen är "klimatet" också varierande och man skulle kunna tänka sig att försöka anpassa sina investeringar utifrån detta (stanna inne vid dåligt väder = cash) men jag föredrar att vara fullinvesterad i aktier i vad man skulle kunna kalla:

Ur- och Skur(investering)? 


Att ha en stor andel ("kvalitets")aktier i portföljen är sannolikt vettigt för din avkastning över lång tid. Med denna vetskap så känns det ganska rationellt att vara fullinvesterad i aktier om du inte tror att du kan spå hur börsklimatet ska utvecklas framöver.

För att klara olika typer av (börs)väder så bör du ha en bra och varierad "byrålåda"(portfölj) med olika typer av "kläder"(aktier). Om man ser till min "byrålåda" så har jag en hel del "kläder" att välja mellan och kanske är många utav dessa av typen "allväder"?

Senaste tiden så har det varit ett kärvt klimat på världens börser men jag tycker att mina aktier ändå klarat sig relativt väl nu såväl som innan.


Man skulle kunna säga att min Global Multi Strategy i Ur och Skur startades så smått för drygt tre år sedan och den tycks hålla en viss kvalitet i alla fall. Förvisso är jämförelseindexet ovan från Sverige och saknar utdelningar så vi kanske ska jämföra globalt också?

Tar jag min äldsta portfölj Global Future så ser det ganska bra ut jämförelsevis de tre senaste åren och även Global Dividend 1.2xL ligger en bit ovanför globalfonden ovan om än lite knappt.

Är då utdelningar det ultimata "allvädersplagget"? :-)

Nja kanske men det handlar väl främst om att välja bolag som presterar relativt väl i olika börsklimat och skulle ett bolag haverera (trasigt klädesplagg) så är det vettigt att byta ut detta mot något bättre.

Jag hoppas mina bolag håller emot relativt väl även i kommande oväder och lite regelbunden frisk luft (månadssparande) är väl inte fel?

Är du fullinvesterad i Ur och Skur?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Photo by June Admiraal on Unsplash


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

16 kommentarer:

 1. Hej!
  De pengar som ska in på börsen, de är på börsen. Så all in på det.
  Just nu är belåningen i princip noll men kan tänka mig att låna upp till 10%.
  Så 100-110% aktier.
  (sen finns det lite buffert och målsparande också)

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Buffert och rimlig total skuldsättning är i min värld alltid prio 1 sen kan man fundera på aktiesparande på längre sikt.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Hej.
  100% global indexfond. Månadssparande automatisk. Buffert och kortsparande sparkonto. Tajma börsen får dem göra som gillar spel och casino. Ingen vet om framtiden. Går ej att lära sig börsen.Lycka till.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givet att du har bra balans i din ekonomi totalt sett så tycker jag månadssparande i aktiemarknaden i ur och skur är rationellt då tajming är svårt som du säger.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Ligger 1/3 del likvid nu. Jag har i princip inte sålt några aktier, utan lagt mina sidoinkomster på hög inför en billigare börs. I ett försök att få köpa lite billigare.

  Kommer jag lyckas? Sannolikt inte. Jag ser efter den nedgång som varit, då jag försökt vara ”smart”, att det bara varit tur om jag lyckats. Så din strategi som du så klokt beskriver är den jag borde följt. Men jag verkar bäst lära mig av mina egna misstag, så skönt att ha gjort dem så här i början av mitt växande aktieintresse.

  Nu får pengarna dock ligga till sig, men månadssparandet från lönen investeras kontinuerligt för att jämna ut. Men min framtida strategi kommer vara att ha betydligt större andel i aktier i ur och skur.

  Tack för ett bra inlägg! Ger stöd i förvirringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att lära sig av sitt agerande är inte fel och kan kanske vara värt lite missad avkastning om det hjälper en framöver.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 4. Bra inlägg!

  PS) Har också ett förskoleinlägg" på gång, men då ur pedagogens perspektiv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det inlägget ser jag fram emot!

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 5. Ligger alltid fullinvesterad, kör på månadssparande. Så när lön kommer in då ska det investeras. Enda gången det finns likvid är om man väntar in köptillfället.

  Men i framtiden när barnen blivit äldre och inte växer så det knakar så kanske man kan bygga upp en liten stridskassa att ha vid sidan av. Nu måste ju ungarna ha nya vinter/sommar kläder varje år och deras intressen får ju gå före ens egna så att säga:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är rationellt att investera regelbundet i kvalitetsaktier för de pengar "som blir över" när allt annat ekonomiskt är ordnat.

   Tack för kommentar och att du delar med dig!

   Radera
 6. Ja, de som kastade sig ur börsen i tex mellandagarna, de är nog inte så glada just nu med tanke på den explosionsartade uppgången i många bolag sedan dess. Däremot håller jag själv lite lägre belåning och likviditet just nu, i det börsklimat vi har nu.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns helt klart risk för mer på nedsidan men jag tycker nog att finns case som funkar på lång sikt från dessa nivåer.

   Tack för kommentar!

   Radera
 7. Hej!

  om (eller när) riktiga nästa nedgång kommer så tror jag att det är många (inklusive mig själv) som kommer att vara rätt nervösa. Jag hoppade på 2015 (samtidigt som du va?) och sedan dess har ju resan egentligen varit enkel. Skulle börsen tappa 20-40% i en riktigt saftig nedgång eller krasch så misstänker jag att tongångarna kommer låta lite annorlunda på vissa håll.

  Målsättningen är dock "buy and hold" men det kanske inte är så enkelt som man tror att göra det när tankarna om katastrof och konkurs verkligen känns som ett trovärdigt utfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit investerad i aktier sen 2014 men min globala strategi började runt 2015 kan man säga.

   Visst vore det jobbigt med en nedgång på 40% härifrån men förhoppningsvis har man kvalitetsbolag i huvudsak i portföljen och gärna med starka balansräkningar.

   Tack för kommentar!

   Radera
 8. Investor i ur och skur. Amen.

  SvaraRadera