2019-03-17

z2036 Global Dividend Growth

Jag förvaltar ett antal portföljer för mig och min familjs räkning och några utav dessa redovisar jag på bloggen och Shareville under samlingsnamnet Global Multi Strategy. Det ingår numera fem olika portföljer och varje portfölj har en egen strategi.

Den portfölj som är störst i både pengar och antal bolag är en tjänstepension depå som går under namnet

z2036 Global Dividend Growth

Portföljen startades i oktober 2016 och hette från början Global Dividend Xtreme. På många sätt är portföljen fortfarande extrem i antalet bolag som är 71 i skrivande stund och antal utdelningar som är 220 stycken per år!

Då inga inbetalningar görs till portföljen är det trevligt att få lite löpande kassaflöde i form av utdelningar så att man kan justera innehavens portföljvikt utifrån vad som känns vettigt värderat för stunden.

Strategi

Sen ett tag tillbaka så har strategin skiftat mer mot tillväxt av utdelning och/eller vinst och det finns numera inget krav på hög direktavkastning utan det räcker med att bolaget delar ut lite. Bra bolag som inte delar ut hamnar i min portfölj Global Future.

Kombinationen utdelning och tillväxt hoppas jag medför att portföljen kan leverera en bra riskjusterad totalavkastning över en tidsperiod på minst 15 år.

Portföljens direktavkastning är ändå anständiga 3 % och förhoppningsvis kan portföljens vinster/utdelningar växa med nästan 10 % per år. Den relativa värderingen är något hög men över hälften av bolagen har nettokassa eller låg skuldsättning vilket skulle dra ner P/E något om man justerade för detta.

Geografisk allokering

Jag försöker ha bolag som befinner sig i regioner i världen vars tillväxtmöjligheter är vettiga och/eller har försäljning mot dessa. Som synes i bilden ovan är Active Share hög jämfört mot det globala indexet MSCI ACWI. Vidare så är den regionala allokeringen avvikande med nästan 50 %.


Det som sticker ut mest är nog undervikten för Nordamerika och Japan samt övervikten mot Europa och Asien. Anledningen till den höga Europaandelen är att jag vill ha en hyfsad andel Sverige då den börsen historiskt sett varit i topp över längre tidsperioder. Vidare så finns det många fina bolag i Europa och som även har en fin exponering mot tillväxtmarknader. De tre största av mina europeiska bolag är inom lyx och är Kering, LVMH och nyaste innehavet Ferrari (inlägg på gång om bolaget).

Sektorer och bolagsstorlek


Med så många bolag i portföljen blir det även en fin spridning mellan olika sektorer och investeringsteman. Det som sticker ut är en stor exponering mot hälsovård, vatten, lyx och metaller. Vidare så är andelarna bank och telekombolag i huvudsak inom tillväxtregioner då jag tror att det är ett vettigt sätt att fånga demografisk tillväxt via dessa sektorer.


Portföljen kan nog klassificeras som "all cap" då mindre bolag samsas med större även om de sistnämnda är i klar majoritet.

Innehav

Antalet innehav i portföljen är som sagt 71 stycken och det kanske är i mesta laget. Jag tycker dock att det finns fördelar i och med att det blir enklare att kombinera top-down och bottom-up i någon mening. Om min strategi har varit helt inriktad mot "case" så är nog färre antal innehav att föredra.


En rejäl samling bolag är det i alla fall och jag ser över dessa regelbundet och drar mig inte för att sälja om utsikterna framåt är tveksamma. Dock så brukar det ofta sluta i att jag köper in nya innehav så netto så tycks jag ha svårt att få portföljen mer fokuserad men åtminstone nattsömnen är god i alla fall :-)

Värdeutveckling

Då portföljen tog några månader att "fylla" med bolag inledningsvis och att den bytt strategi nu sista året så är en värdegraf inte rättvisande i förhållande till hur portföljen är utformad i dagsläget. Dessutom har innehavet Vina Concha blivit nedskrivet till 0 av nätmäklaren och jag väntar på en inlösen. Men jag kan konstatera att SPP Aktiefond Global som följer samma jämförelseindex har presterat väsentligt bättre än portföljen oavsett mätperiod. Min förhoppning är att strategin ska betala sig över tid och att prestera bättre än jämförelseindex framåt.


Portföljens volatilitet har varit relativt låg i alla fall vilket är en liten tröst i sammanhanget och bidragande till den goda nattsömnen.

Sammanfattning

Om jag sammanfattar portföljstrategin Global Dividend Growth i punktform så ser det ut ungefär så här:
  • Bolag i valfri storlek och som ska ha en ordinarie utdelning
  • Förväntad framtida vinst-/utdelningstillväxt ska vara god
  • Portföljens geografiska allokering ska vara överviktad mot tillväxtmarknader
  • Olika "korgar" med bolag inom vettiga sektorer/investeringsteman som exempelvis vatten och lyx
Om du inte vill "gå över ån efter vatten" som jag så kan man sannolikt få till en liknande strategi via utvalda globalfonder. Min fondportfölj som jag använder som benchmark innehåller en samling som skulle kunna utgöra ett mer bekvämt alternativ. Mina argument för att spara i aktier istället för fonder hittar du här.

Tror du att Global Dividend Growth-strategin är vettig för ett långsiktigt (pensions)sparande?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

8 kommentarer:

  1. Ser ju bra ut! Tror på det här med teman och ditt portföljverktyg gör ett enormt jobb att sammanställa portföljen.

    Om du ska göra någon förändring... kanske ännu mer på teman, dvs vikta hårdare mot det och plocka bort några tema-lösa bolag. Eller kanske ännu hellre: plocka bort bolag som har Z-score under säg 20. Men jag ser att Microsoft ryker då, så det kommer inte hända :)

    Däremot kanske bolag med riktigt lågt värde inte tillför så mycket, utifrån din strategi. Varför inte (ännu) mer i Microsoft som har 19 än Brookfield som har 7. Samtidigt så tänker jag nog case här och du kör mer korg och smart beta, jag vet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tankar, Brookfield kanske inte är en klockren tillväxtkandidat så den kanske hänger löst.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Hur köpte du Ferrari?
    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Via tyska Xetra, ticker 2FE men du även köpa via USA under den passande tickern RACE.

      Lycka till med investeringarna!

      Radera
  3. Hej Stefan,
    Kan du ha en gren öppet hos dig själv där vi som kommer regelbundna hit skulle kunna få tips om nya uppfunna aktier och även tvärtom vi kan lämna tips, diskutera och motivera rund de i den gren? Jag tycker det skulle bli succé och ökar dessutom din blogg-tittare. T.ex. jag börjar med nedan, då kan du flytta dit.
    Mvh

    High Liner Foods Inc

    Beteckning: HLF
    Noterad: Toronto CAD
    Branch: Seafood, Foodservice and Retail
    Kurs: 7,40 CAD (2019-03-19)
    Utdelning: 0,58 CAD betalas delad 4 ggr/år
    Utdelning (%): ~7,84 % (!)
    Har varit sen: 1899 (!)
    Antal ägare hos Avanza: 9 (2019-03-19)

    Bolagsbeskrivning:
    - The company was founded on December 12, 1899.

    - High Liner Foods Inc. is a Canadian seafood company that packages and sells seafood to restaurants and institutions under the High Liner, Icelandic Seafood, and FPI labels, and to individual consumers as Fisher Boy, High Liner, Mirabel, Sea Cuisine, and C. Wirthy products. Founded in Lunenburg, Nova Scotia, it is the largest such seafood concern in North America, serving markets in Canada, Mexico, and the United States.

    Presentation från deras sida:
    High Liner Foods is the leading North American processor and marketer of value-added frozen seafood. Our retail branded products are sold throughout the United States, Canada and Mexico under the High Liner, Fisher Boy, Sea Cuisine and C. Wirthy & Co. labels, and are available in most grocery and club stores. We also sell branded products under the High Liner, Icelandic Seafood, and FPI labels to restaurants and institutions, and are a major supplier of private-label, value-added frozen seafood products to North American food retailers and foodservice distributors.

    What simply sets us apart:
    We are dedicated to radically simplifying the process of selecting, preparing and enjoying fish and seafood, for our clients, our consumers and everyone we do business with, everyone we partner with and at every point our business touches.
    We are recognized as a global leader in driving best practice improvements in wild fisheries and aquaculture.
    Our worldwide procurement expertise, supported by a state-of-the-art, Internet-based information management system, and coupled with a proficiency in frozen food logistics, all works towards greater efficiency and simplification.
    We have strong relationships with every major supermarket chain, club store and foodservice distributor in Canada and the U.S.
    Our broad portfolio of recognized, trusted brands is shaped by consumer insights and is complemented by an unwavering dedication to providing excellent service and consistently superior customer satisfaction.


    Länk till aktien hos Avanza:
    https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/585815/high-liner-foods-inc;
    Länk till hemsida:
    http://www.highlinerfoods.com/en/home/default.aspx
    Länk till utdelning: (HLF)
    http://performance.morningstar.com/stock/performance-return.action?p=dividend_split_page&t=XTSE:HLF&region=CAN;


    - More than 115 Years in the Business
    - Industry Leader For Over 50 Years
    - Over 30 Species of Seafood Offered
    http://www.highlinerfoods.com/en/home/investor-center/high-liner-foods-at-a-glance.aspx


    - Kursmässig är läge att köpa (2019-03-14)
    - Liten omsättning i aktien då passar bäst köpa för utdelning och behålla.
    - Bra aktie för en som vill sprida mellan olika branscher, valutor och länder
    - Rekommenderas som en mindre post i en utdelningsportfölj

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant idé men jag föredrar nog separata inlägg i huvudsak för ett bolag och med en etikett så att det lätt att hitta inlägget sen.

      Har du ett intressant case som du skulle vilja dela med läsarna så är gästinlägg ett alternativ, kan det vara något?

      HLF verkar spännande, tack för tips och förslag!

      Radera
    2. Hej Stefan,
      Visst det är utmärkt med gästinlägg, men vart ligger den?

      Radera
    3. Kontakta mig via formuläret i högermenyn så kan vi diskutera vidare.

      Radera