2024-01-04

Bloggen fyller 10 år - jubileumsinlägg!


Bloggen z2036 fyller 10 år och det tänkte jag fira med ett inlägg som blickar tillbaka genom åren.

Jag startade bloggen i januari 2014 och då med inriktning mot privatekonomi och pension i huvudsak. Jag är mycket intresserad och av många informellt erkänt kunnig om privatekonomiska frågor av alla dess slag, så bloggen skapades i syfte att få dela med sig av detta och kunna utbyta idéer.

Sedan under åren som har gått så har det hänt en del avseende dess inriktning och numera är bloggen mer inriktad mot aktiesparande även om en del privatekonomiska inlägg fortfarande förekommer ibland.


Nära 900 inlägg och sidor har publicerats sen starten. Totalt sett så har det varit närmare 4 miljoner sidvisningar av dessa inlägg och närmare 5 000 kommentarer om jag räknar bort mina egna.

Bloggen är varken först eller störst inom genren men fortfarande förefaller det finnas ett visst läsarintresse av vad jag kan avläsa utifrån statistiken kring sidvisningar över perioden. Det är dock en bit kvar till toppen 2017 när sidvisningarna var uppe i nästan 80 000 per månad.

Jag har som sagt utvecklat och varierat mitt innehåll under åren och jag tänkte att en tillbakablick är på sin plats. Jag har gjort ett försök att dela in den i olika rubriker enligt följande:

Barnsparande

Ett mycket populärt inslag genom många års bloggande har varit kring fenomenet barnsparande. I första hand har det handlat om hur mina barn har sparat direkt i aktier via det återkommande inslaget Månadens aktie.

Men även andra inlägg om exempelvis månadspeng och målsparande har uppskattats vad jag har förstått så här efteråt.

Barnen är numera vuxna och sköter sina egna ekonomier på ett bra och självständigt sätt så här långt, kanske ett kvitto på att den ekonomiska uppfostran varit lyckosam?

Pension


Mina inlägg om pension hör kanske inte till de populäraste på bloggen men har varit en starkt bidragande faktor till att jag fick mitt nuvarande jobb såväl som att få lära känna Gustav med flera.

Ska jag lyfta fram något enskilt inlägg om pension genom åren så får det bli detta om löneväxling.

Verktyg

Det populäraste inslaget på bloggen sett till sidvisningar är mina olika verktyg. De är alla skrivna i JavaScript och ett sätt för mig att hålla mina kunskaper om programmering vid liv.


Sparkalkylatorerna är de mest använda verktygen men även de olika portföljverktygen har sin publik, inte minst undertecknad själv :)

Bokrecensioner


En fördel med bloggen är alla recensionsexemplar av bra finansböcker som jag fått genom åren att läsa. Tyvärr prioriterar jag inte bokläsning tillräckligt så högen med böcker att läsa är inte försumbar då jag även köper intressant böcker själv förstås.

Poddar


Utan bloggen så hade jag nog inte varit med i så pass många olika poddavsnitt som jag gjort genom åren. Att podda tycker jag är riktigt kul då man få utveckla sin tankar för stunden och muntligt komplettera bloggandet på sätt och vis.

Föreläsningar


Det var väldigt ärofullt när Unga aktiesparare Södertälje bjöd in mig 2016 att föreläsa om utdelningsinvestering. Sedan dess har det blivit några olika föreläsningar och event genom åren.

Investeringsstrategier

När jag började spara så var jag mestadels en "fondkille" men redan under hösten 2014 när Avanza införde courtage från 1 kr så gick jag över till aktier i huvudsak.

Influerad av George "4020" Bol (geniet bakom Börsdata bl a) så började jag sedan med utdelningsinvestering. Detta visade sig vara väldigt populärt bland läsarna och bloggen fullkomligt exploderade i antal sidvisningar.


Men sakteliga gled jag över mot tillväxt och efter pandemi-kraschen så skippade jag utdelningsstrategin helt (nästan...).

Case

När jag började blogga var jag inte speciellt vass gällande aktieanalyser och även om jag fortfarande inte kan mäta mig med proffsen eller privata heltidsinvesterare så tycker jag ändå att mina metoder och förmågor funkar för min typ av strategi. Det finns förstås fortfarande mycket att lära och det gillar jag utifrån min vetgiriga sida.
Till en början så handlade mina case om mestadels utdelningsbolag och genom åren har de varierat i kvalitet och omfattning. Jag tycker att mitt nuvarande format med en "lagom" grundanalys funkar för min del i alla fall. Du hittar mina Case-analyser här.

ISK eller Kapitalförsäkring?


Vissa ämnen är mer populära än andra att läsa om och när jag skriver om Investeringssparkonto ISK och Kapitalförsäkring då flockas läsarna nästan som i fornstora dagar.

Även inlägg om Källskatt förefaller tilltala en stor läsarkrets.

Årskrönikor och reflektioner


Redan första bloggåret så skrev jag en årskrönika där jag delade ut olika utmärkelser i ekonomi- och aktiesammanhang. Årskrönikan förefaller sen dess vara uppskattad så den är årligt återkommande. Jag har även ett återkommande inlägg kring personliga reflektioner sedan 2016.

På det personliga planet under dessa 10 år så har jag redan nämnt jobbytet och att barnen har hunnit bli vuxna ovan. Min fru och jag har firat 25 år tillsammans varav snart 23 som gifta.


Vi skaffade hunden Freya för 5 år sedan som inte går att boka på #SparadKrona men som är otroligt härlig att ha i familjen.

Under åren så har jag ofta fått frågan vad jag sparar till. Då jag alltid gillat att jobba så har detta med FIRE inte varit någon målsättning även om "FI"-delen (Financial Independent) har vissa tilltalande inslag. 


Jag och min frus sparmål har under lång tid varit att skaffa ett eget och fint fritidshus och det lyckades vi till slut med, tack vara aktiesparandet och hårt arbete.

Sparmålet framåt är numera utökad ekonomisk trygghet och diverse förbättringsåtgärder på huset.

Vad händer nu?

Bloggformatet är kanske inte lika i ropet nu som då men i tider när andra sociala plattformar förändras  till det sämre beroende på ägare eller affärsmodell, så är det ändå befriande att ha en "hemmaplan" som man rår över själv.

Snälla Google, låt Blogger leva vidare...

Jag tycker att bloggen fortfarande är mycket givande för mig och förhoppningsvis även för den tappra skara som fortfarande läser den.
Bloggnamnet "z2036" syftar till året för min avtalade pensionsålder, som är det året jag fyller 65 år. Så utifrån det så känns det logiskt att blogga i åtminstone 12 år till i fall :)

Vad tycker du är bra med bloggen och vad kan bli bättre?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

14 kommentarer:

 1. Minns inte riktigt hur jag började prenumerera på ditt rss-flöde, kanske var det pensionsfrågor, kanske var det fondsparande. Däremot har jag följt konsumenternas.se sedan jag tog bolån för många år sedan (visste inte att du arbetar där så det inlägget hade jag missat).

  Uppskattar analyser och jämförelser av olika sparande men skulle kanske vilja läsa mer om pension eftersom jag borde gått redan men skjuter upp beslutet ännu något år.

  Apropå bloggformatet och att blogspot kanske inte finns kvar dina återstående tolv år (?), kanske du ska fundera på alldeles eget även om det kostar några sparade kronor. Det gjorde jag och har inte ångrat det en sekund.

  Och så fick jag äntligen in en kommentar här efter att ha följt bloggen ett par år utan att gett mig till känna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lite uppslag kring pensionsinlägg och de lär publiceras så småningom på konsumenternas.se eller här på bloggen så bra att du följer båda :)

   Skulle blogger läggas ned så blir det nog egen domän helt klart, din sajt såg fin ut!

   Stort tack för att du läser bloggen och tack för kommentar!

   Radera
 2. Trevligt. Jag föredrar fortfarande formatet. Tack för inläggen. Läst senaste månaden bara. God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra att bloggformatet fortfarande funkar och kul men en så pass ny läsare - tack för kommentar!

   Radera
 3. Keep up the good work!
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Will do!

   Stort tack för alla kommentarer genom åren, hoppas att du hänger kvar 12 år till! :)

   Radera
 4. Mycket bra jobbat genom (alla) åren! Kul att på något sätt bidra till en fantastisk rekrytering. Nu kanske jag är nostalgisk, men bloggformatet KAN få en revansch när allt annat snurrar snabbare är lite mer genomarbetade inlägg och "tänkvärdheter" sticka ut. Hoppas att du minst fortsätter i 12 år till även om formatet såklart är oklart.

  Hoppas också få fortsätta inspireras av dina aktiestrategier och val, du har lyckats väl och jag hoppas lära mig en hel del på vägen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas att läsarna hänger kvar trots att vi är "omoderna" :)

   Stort tack för feedback, ditt engagemang och ditt eminenta bloggande från 2011!

   ps. ser fram emot kommande aktiepubbar och aktiesnack :)

   Radera
 5. Hej Stefan!
  Jag har inspirerats av dina inlägg under nästan 10år, har tagit till mig främst dina analyser av tillväxtaktier, som jag också är intresserad av. Bra jobbat och hoppas du fortsätter många år till!
  /Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att höra från en trogen läsare, inspirerar verkligen till att fortsätta. Extra kul att du gillar mina analyser!

   Tack Johan för feedback!

   Radera
 6. Hej Stefan. Intressant blogg som jag följt till och från under många år. Tack för allt du delat med dig och grattis till 10 år! :-) Lycka till framöver.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra och du har själv ett tioårsjubileum inom räckhåll! :)

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 7. Grattis och mycket bra jobbat i alla år!
  Seg Gasell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar som mycket, hoppas att du läser även fortsättningsvis! :)

   Radera