2018-06-12

Hanwha Q CELLS - upp som en sol?

När jag tillsammans med en extremt aktieintresserad kollega häromdagen screenade aktier på lunchen så dök jag på en intressant aktie vilket kanske inte är så förvånande när det kommer till mig.

Kombon asien och förnybar energi var för svårt att motstå som jag plockade in en liten post:

Hanwha Q CELLS (HQCL)
"Hanwha Q CELLS is a vertically integrated and fully bankable solar solution provider with a global footprint and market access. We expect to lead the world’s solar industry with our cutting-edge technology and superior product quality. it’s why we’re seen as the best choice for the future and trustworthy to our investors, installers and end consumers." - https://www.hanwha-qcells.com/qcells-office/about/introduction

Bolaget har sitt huvudsäte i Sydkorea men en stor del av bolaget är även baserat i Tyskland.


Bolagets produkter är i mitten av värdekedjan som jag förstår det. Bolagets största ägare är bolaget Hanwha Chemical som jag antar förser HQCL med råmaterial till sina produkter.

Så en global spelare inom solenergi - vad är haken?

Trumps skrammel om tullar och hans vurm för kolindustri har fått hela världsmarknaden för solenergi att skaka till vilket förstås även drabbat HQCL. Vidare så brottas bolaget med fallande marginaler och gjorde en förlust för 2017. Q1 2018 kom in hyfsat med en liten vinst och man kanske kan hoppas att vinden har vänt alternativt att solen skiner återigen på bolaget :-)


Bolaget noterades som ADR på amerikanska Nasdaq 2015 och man kan inte boka kursutvecklingen på trendstark precis.

Jag får en känsla av att det är en tuff bransch men jag tycker (läs: vill) att den borde ha framtiden för sig. Kanske är detta en investering med mer hjärta än hjärna och det kan säkert bli sämre innan det blir bättre men jag har oavsett det plockat in en liten post i min framtidsportfölj.

Vad tror du om solenergi framåt?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders
Bildkällor: Nordnet, Bolagets webbplats

Photo by Mark Merner on Unsplash

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

20 kommentarer:

 1. Får säga som Warren Buffett brukar när ett sådant här case kommer upp. We applud the exploration but skip the the journey. Givetvis hoppas jag att detta med solenergi lyckas. Fast här och nu köper jag Bintang.

  Hoppas den extremt intresserade kollegan kommer med lite utvecklande tankar kring öl framöver. Det är trots allt här och nu som gäller när man investerar.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan komma sådana tankar, jag ska köra ett omtag på hur jag ser på ölbolag. Finns ju intressanta sådana främst i Indonesien men också i Kamerun.

   Radera
  2. En öl i solen är väl aldrig fel?

   Tack för kommentarer!

   Radera
 2. Hanwha är ett litet men som jag uppfattat det dominerande bolag. Frågetecknet är hur mycket teknik som är inblandat och hur snabbt spelplanen kan förändras. Solceller har väl, har jag för mig, blivit mycket billigare över tid tex. Sen kan jag missa något, är bolaget av typen ”hackor och spadar” är stabiliteten högre,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket är teknik, du ser värdekedjan i inlägget (går att förstora bilden). Vad jag förstår har bolaget den "bästa" tekniken och kvalitén (enligt de själva). Det har helt klart blivit en prispress men förhoppningsvis kan det vända uppåt framgent och bortsett Trump så tycks efterfrågan vara god.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Gustav,

  Det får vänta lite. Blogglaget till VM är uttaget. Finns på Fermentum vitaes blogg. Är verkligen hoppfull. En kvartsfinal finns inom räckhåll med lite tur.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 4. Jag har också en del i sektorn, t.ex. Brookfield Renewable Partners LP.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag sneglat lite på, kanske inte fel?

   Tack för kommentar och tips!

   Radera
 5. Hanwha, ingår säkerhets delen i denna aktien också eller är det bara solenergi?

  Jag har själv erfarenhet av säkerhetsbranschen och Hanwha gör bra grejer där med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är nog bara soldelen, men kan vara värt att kolla upp om det finns fler noteringar. Det verkar vara en stor bolagsfamilj.

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Har en del i förnyelsebart genom Brookfield Renewable Partners LP. Bra direktavkastning runt 6% och ett välskött bolag vekar det som..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter frestande...tack för kommentar och tips!

   Radera
 7. Jag har själv gått in i sektorn men då hos underleverantör (Solaredge tech SEDG) eftersom jag är orolig för kinesisk priskonkurrens. Dock ser Hanwha intressant ut, liksom First Solar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra och intressant input, tack för kommentar!

   Radera
 8. Känner till lite om bolaget (Hanwha Chemical). Är en relativt ny tillverkare av plast för som siktat in så på plast för högspänningskablar. Har även egen produktion av exempelvis EVA, som används i solpaneler så de verkar integrerade.

  Solcellsmarknaden har dock varit stentuff. Priserna har sjunkit enormt och för ett par år sedan gick världens största tillverkare i konkurs så det var, och gissar fortfarande är, lövtunna marginaler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, marginalerna måste vända om det ska funka på
   sikt.

   Tack för kommentar och input!

   Radera
 9. Inom förnylsebarenergi så tror jag mer på produktionssidan än tekniken. Gillar själv Pattern Energi (PEGI) eller Enviva (ENV) . PEGI är ett bet på sol och vind, spännande utveckling med påbörjad etablering i Japan. Kursen har varit rätt pressad men har börjat röra sig norrut. Enviva är en winwin trade på dollarn och renewable, pellets i detta fall. Kunder i asien och europa på långa kontrakt och produktion i US. Kortsiktig lyft i dollar ger omedelbart klirr i depån, långsiktigt dip på dollar bör skicka kursen norrut. Båda pyntar fin utdelning och växer. Vad mer kan man önska?

  // Jahadu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som intressanta alternativ, tack för kommentar och tips!

   Radera
 10. Sålde innehavet nu med en finfin vinst. Bolaget kommer att köpas ut då den handlades över budkursen så var det lika bra att stänga positionen.

  SvaraRadera