2016-06-02

Månadsrapport maj 2016

Dags för en liten sammanfattning av maj månad.

Månadens portfölj blev z2036 Small cap som man kan följa på Shareville eller via widget till höger.

bildkälla: Nordnet

Nästan 5% plus i maj och bättre än index får man vara nöjd med.

bildkälla: Nordnet

Under månaden har jag ökat i UTG och Studsvik, minskat i Amasten samt plockat in ett nytt innehav: Semafo.

Kikar man på portföljfördelningen så ser den ut så här:
bildkälla: Shareville

Två stycken landslagsaktier i denna portfölj är inte så illa kanske? :-)

---

Näst bästa portfölj blev sonens som med sin relativt stora exponering mot dataspel presterade drygt 4% totalt över månaden.

bildkälla: z2036

Som synes är portföljen väl diversifierad men med en anständig andel Activision och Starbreeze.

Får frågor om vad jag tror om sommarens börsutveckling men har ingen stark känsla åt något håll så det diplomatiska svaret får bli "bollen är rund" - vad tror ni?


8 kommentarer:

 1. "Allt kan hända, bollen är rund... Klart, det gäller ju int' i schlalom..." - citat: Ingemar Stenmark

  När det gäller börsen tror jag på nedgång. Dels för att det är dags, dels för att jag bara den senaste veckan tycker mig ha sett fler spretiga spikkurvor än på resten av året. Index kan sluta +/-0,2 %, men många av de aktier jag har under bevakning rör sig 4-5 % upp eller ner över dagen utan egentlig anledning. Och så har vi Brexit på ingång. Blir det utträde kommer det skaka i hela världen, men även om britterna blir kvar tror jag ovissheten dessförinnan kan få oss på fall. "Sell in May and stay away."

  PS. Att jag ser ut som Döden på spaning efter sin lie på min profilbild är en ren slump. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att säga emot ditt resonemang o andra sidan så skulle företagen kunna överraska med lite vinsttillväxt samtidigt som centralbankerna håller räntan på låg nivå och då gissar jag på "buy the dip"-scenario från större aktörer i brist på investeringsalternativ (livbolagen borde vara nervösa kring minusräntan).

   Hursom så tycker jag det är svårt att tajma börsen så jag kör strategin regelbundna köp och säljer sällan. Har även en hyfsad kassa utanför börsen utifall fyndläge skulle uppstå.

   Förra året var det Grexit och i år tycks det vara Brexit som spökar, hedgefonderna köper "polls" regelbundet...bollen är i rullning :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Ja, det är logik i dina tankar också och egentligen håller jag med dig om att eftersom ingen av oss kan säga när och om rasen kommer kan man lika gärna hänga med eftersom det långsiktigt går mer upp än ner.

   Å andra sidan, efter 6-7 plusår har vi nu stått och stampat det senaste året. Förr eller senare tar det fart åt ena eller andra hållet och för mig känns det bra mycket högre än 50 procents chans att den riktningen är nedåt. Det skulle onekligen kännas bättre att sitta på facit, men i brist på det fortsätter jag att vikta om mot nedgång. Varken all-in eller all-out, men lite lagom sådär.

   Radera
  3. Ja vi får se, för eller senare lär det bli en kraftigare korrektion dock så är jag inte övertygad om att historiska cykler upprepar sig så kan mycket väl bli flera års fortsatt skvalpande svagt uppåt, kanske var korrigeringen den som skedde 2011 när USA tappade AAA?

   Radera
 2. Jag har slutat köpa fler aktier nu, kommer under sommaren fokusera på att amortera av belåningen på mitt ISK (bara 3500kr) och sedan full fokus på att bli av med billånet. Enda aktieköp jag ev kommer genomföra är återinvesteringar... på sin höjd. Som Micke skriver så är Brexit nära och jag har lite respekt för den. I övrigt så kommer jag ligga still i båten så det blir inga sälj heller 👍🏻👍🏻💵

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att betala billånet känns som rätt prio - underliggande tillgång lär knappast öka i värde :-)

   Samla kassa är inte fel men så länge jag hittar köpvärda aktier som direktavkastar hyggligt så köper jag hellre dessa - ta Atea t.ex 8,7% DA och IT-branschen gynnsam sannolikt kommande år.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Viss data räknar inte med bägge utdelningarna av någon anledning. Men vad jag förstår har de kört 2 utdelningar länge så tycker det är rimligt att räkna med båda, så gör man ju med Handelsbanken.

   Tack för kommentar!

   Radera