2016-06-29

Sveriges bästa fonder? - Delphi Nordic

* Gästinlägg av Analysera Mera *

Har äran att presentera ytterligare ett gästinlägg i serien Sveriges bästa fonder från Analysera Mera. Jag själv har lite sämre koll på fonder numera då jag fokuserat på aktier de senaste åren. Därför tycker jag att det är intressant att få lite åsikter i värdepappersslaget bortom storbankernas perspektiv.

Analysera Mera, go for it!

/Stefan Thelenius

---

bildkälla: z2036

Delphi Nordic

Jag fortsätter min vandring i artikelserien och landar i en fond som går att köpa via t.ex. Avanza. Fonden fokuserar på Norden och lite större bolag är ofta i centrum. Den är i särklass den bästa som finns när det gäller nordiska fonder. Avgiften är hög (2% men endast 0,39% i PPM, Stefans not) men det kan förklaras av att fondförvaltaren är ifrån en annan planet. Fonden får olika utveckling beroende på om man mäter i hemmavalutan NOK eller SEK. Oavsett mått så har den levererat över tid.

bildkälla: Avanza

Förvaltaren fokuserar på topp 10 men ännu mer på topp 5. Senaste tiden har förvaltaren (Øyvind Fjell) gillat Danmark mest. Jag som är lite dansk har förståelse för det, då de har världens bästa smyckesföretag, världens finaste läkemedelsbolag och dessutom ett av världens bästa vindbolag. Lägg till att Danmark är totalt världsledande inom läkemedelsforskning i förhållande till folkmängd.

Øyvind Fjell har basat och styrt fonden sedan 2007 med ett unikt facit (i positiv bemärkelse). En sak som avviker lite ifrån andra fonder är att han gärna vill se en positiv teknisk trend innan han går in i aktien för att se att det inte bara är kort uppgång. Han vill ha ett lite längre styrkebesked. När det är bekräftat så har han endast missat en viss uppgång. Påminner lite om superbloggaren och aktieexperten Kavastu.

Om företagen sköter sig så behåller han dem länge. Han fokuserar på bra grejer och har ingen fokus på värdelösa turnarounds. Han kan dock gå in i branscher som varit väldigt nedtryckta för att fyndhandla. Det är inte samma sak ! Då kan han inhandla Statoil eller Norwegian Air Shuttle ASA.

Att Øyvind tar stora positioner på 5-10% i sina toppinnehav gör att han aldrig blir någon medelmåtta. Det blir try och die. Ni har ju sett de norska skidåkarna…Det är ingen try eller die utan WIN !
I SEK, 120 % på 3 år, I NOK 143 %. Det är inte bra utan det är extremt  j…. bra. Det är ingen kille som tar 2-3 aktier som en bloggare utan det är en portfölj. Det är som att ha hittat Peter Forsberg i tidig ålder eller att precis sett Jimi Hendrix uppträda på en klubb i London. Killen kan det han gör om vi ska översätta till svenska.

Statistiken över längre perioder är också övertygande vilket är ett styrkebesked som gör det statistiskt bevisat att han är en överpresterare av klass som krossar grundteorierna inom finansiell ekonomi om rätt prissättning och att det nästan är omöjligt att slå index över tid. Jag vet att det är jobbigt att låta en norrman glänsa men det är smällar som den bästa får ta.

/Analysera Mera

*Brasklapp********************************************
* Familjen Thelenius/Analysera Mera äger inte fonden * 
* men däremot har Analysera Mera flera av topp- *
* innehaven privat. Analysera Mera följer även *
* fonden på månadsbasis. *
******************************************************

8 kommentarer:

 1. Du måste sluta komma med en massa tips som får det att vattnas i munnen på en gröngöling som mig;)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Analysera Mera29 juni 2016 18:49

   Ett tips kan vara att månadsspara i alla fonderna som jag nämner i hela artikelserien ! Det kommer att vara 5 fonder totalt.

   Radera
  2. Låter som ett angenämt problem :-)

   Radera
 2. Tack för analysen! Oerhört stark fond, men avgiften får mig att fundera både en och två gånger. Tyvärr;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Analysera Mera29 juni 2016 18:47

   För den som inte är extremt aktiv själv men som vill ha exponering emot Nordiska bolag så är det väldigt bra trots avgiften. Om du ser Stefans notering så är det billigare i PPM. Det är få personer som har förvaltarens kunskap. Han är en riktig stjärna. Så låt inte endast det avskräcka. Överprestationen klår verkligen avgiften och mycket till. Men om du ändå inte är övertygad så kommer en ny fondanalys i nästa vecka så håll ut !

   Radera
  2. Själv blev jag sugen på att ha den i PPM där avgiften bara blir 0,39%

   Radera
  3. Japp blir PPM på den för min del! Älskar extrapris 😁

   Radera
  4. Analysera Mera1 juli 2016 01:15

   Helt rätt !

   Radera